Hoofdkussen kopen

Kussen. Een alleszins vriendelijk woord om enige informatie over te vergaren. We denken hierbij niet onmiddellijk aan amoureuze handelingen, verjaardagspakkerds of wuifkussen, maar aan een hoofdkussen. En daar zijn er veel van! Daarom hieronder informatie die u kan helpen bij het kiezen van het juiste hoofdkussen.

Nieuw hoofdkussen kopen, maar welk hoofdkussen past bij u?

Welk hoofdkussen past bij welke slaper? En hoe wordt u wegwijs uit al die verschillende vullingen? Laten we proberen een onderscheid te maken in de verschillende soorten slapers.

Het hoofdkussen voor de traditionele slaper

De traditionele slaper heeft geen voorkeur voor een bepaalde slaappositie. Deze groep maakt het allemaal niet zoveel uit en zij kiest meestal voor een donzen, vormbaar kussen. Vormbaar, omdat het dan voor iedere slaappositie geschikt is. Deze groep wordt de multi-functionele slaper genoemd. Lekker makkelijk!

Hoofdkussen voor de lezer

Er zijn ook veel mensen die naast slapen, lezen of televisie kijken in bed. Nu wordt het al iets lastiger. Het hoofd moet iets hoger liggen om de juiste houding te creeëren. Over het algemeen is dan een steviger en hoger hoofdkussen beter.

Deze slapers zijn vaak geroutineerd in het wisselen van kussen juist voor het slapen gaan. Een leeskussen is immers geen slaapkussen.

Hoofdkussen voor de buikslaper

Circa 8% van de slapers behoort tot de buikslapers. Ademhalen tijdens de slaap gaat gelukkig automatisch, maar voor hen is dit toch lastiger! Slapen op een donzen of veren kussen in dit geval wordt ontraden. Het hoofd zakt er namelijk teveel in weg, waardoor bedompte kreten, of gesmoord snurken, de partner wakker houden. De buikslaper is derhalve beter af (en ook de partner) met een laag en steviger kussen, zodat de nek zo min mogelijk wordt verstrekt.

Neksupport

Er zijn ook consumenten die een speciale neksupport wensen. Deze kussens kunnen op een bepaald moment, in een bepaalde houding, heel comfortabel zijn. Maar tijdens de slaap zijn bepaalde houdingen van korte duur! Dat betekent dat na iedere draai, ook de slaaphouding verandert.

De kans is dan groot dat uw nek niet meer goed op het kussen ligt. Vooral kussens met een voorgevormde nekrol kunnen dit probleem veroorzaken. En het moet niet de bedoeling om 's nachts wakker te blijven om de juiste slaaphouding te handhaven. Dan leidt nekpijn tot hoofdpijn!

Voor- en nadelen van materialen

Alle materialen die worden aangeboden hebben voor- en nadelen.

Donzen en veren hoofdkussens

Kussens die gevuld zijn met dons of veren hebben een hoge vormbaarheid en ook een grote vouwbaarheid. Een nadeel is dat ze niet zo eenvoudig te wassen zijn. Tevens is het soms lastig om de juiste hoeveelheid vulling te realiseren, passend bij de individuele voorkeur.

Synthetische hoofdkussens

Ook bij synthetische vullingen zijn er veel vormen en contouren mogelijk. Synthetische materialen zijn eenvoudiger te reinigen en makkelijk aan te passen naar ieders wens.
Een nadeel is dat de vulling gladder is en daardoor minder vormvast.

Traagschuim hoofdkussens

Visco-elastisch schuim, in de volksmond ook wel NASA traagschuim genoemd, verwarmt en vormt zich naar de contouren van uw lichaam en hoofd.

Een nadeel is een grotere vochtontwikkeling t.o.v. andere materialen. Hierdoor kan een enigszins klam gevoel ontstaan, vooral bij mensen die veel transpireren.

Overige tips bij het kopen van een hoofdkussen

Er is nog een aspect om rekening mee te houden: kussens hebben een geur en maken geluid! De geur van een kussen moet aangenaam zijn. Je ligt er dan ook met je neus bovenop! Zo heeft iedere vulling zijn eigen geur. En zo heeft ook ieder materiaal zijn eigen geluid. Een kussen volgepropt met veren kan weleens kraken.

Probeer derhalve voordat u een hoofdkussen gaat kopen eerst het hoofdkussen uit.

Onderhoud van het hoofdkussen

Een hoofdkussen moet dus gewassen worden en zelfs vaker dan een dekbed. Wist u dat een mens het meest transpireert via het hoofd? Dus ook de sloop moet regelmatig worden gereinigd.

En natuurlijk: een goede ventilatie in iedere slaapkamer is onontbeerlijk: voor het hoofdkussen en voor het matras en voor u zelf!

Ondanks het reinigen en/of wassen en een goede ventilatie is het aan te bevelen een hoofdkussen iedere drie jaar te vervangen.

Mag ik je kussen...

Tot slot willen wij u een spreuk uit een oud volksgeloof niet onthouden: "als er een zwanenveer wordt genaaid in het kussen van de echtgenoot, zorgt deze ervoor dat hij de echtgenote trouw blijft!" Want ook een zwanenpaar is ontzettend monogaam.

Vraagt de echtgenoot in dit geval: 'mag ik je kussen?', krijgt dit in de juiste context een eigen dimensie!

Search engine powered by ElasticSuite