De beste slaaphoudingen

Kies je favoriete slaaphouding

Als je alleen slaapt weet je wellicht al dat dit grote voordelen met zich kan meebrengen. Oké, toegegeven: tijdens de koude wintermaanden kan het heerlijk zijn om iemand te hebben om tegenaan te kruipen. Maar je hoeft geen ruzie te maken over wie de dekens afpakt van de ander. Je kunt je lichaam royaal uitspreiden van kant naar kant en jezelf als een burrito in de dekens rollen. Jouw bed, jouw regels.

Voor alle single slapers hebben we hieronder een lijst met aanbevolen slaaphoudingen opgesteld. Onthoud wel: wat voor de een werkt, kan voor de ander juist rampzalig zijn.

Slaap houdingen

De zeester

Niet te verwarren met de passieve houding die sommige bedpartners kunnen aannemen tijdens het coïtale spel der geliefden. Nee, de zeester verwijst naar het strekken van de armen en benen naar de hoeken van het bed. Op deze manier kun je als alleenstaande bedgebruiker het maximale rendement uit je bed halen. Slapers die de zeester regelmatig aanwenden om in slaap te vallen gebruiken deze houding om zo alle beschikbare ruimte van het bed te gebruiken. Dit zorgt volgens de zeesterren voor een zeer bevredigend gevoel, waardoor ze eerder in slaap vallen.

Het houtblok

Houtblok-slapers worden over het algemeen beschouwd als efficiënte slapers. Dit komt omdat ze door hun gekozen slaaphouding maar de helft van het bed gebruiken, en dus eigenlijk ook maar de helft van het bed hoeven op te maken. In de regel liggen houtblokken met de armen gestrekt langs het lichaam, en vormen zo een houtplank, of houtblok.

De vrije val

Deze slaaphouding wordt vaak toegedicht aan avontuurlijke lieden. In de regel werkt het als volgt: een vrije val slaper komt thuis na een spannende dag vol gevaar. Misschien heeft de persoon in kwestie wel een prins of prinses gered van een boze draak, of een hele roedel heksen bevochten. Nou goed, spannende dag dus. Aangekomen bij het bed is de vrije val slaper zo uitgeput dat deze zich zonder aandacht voor de houding laat vallen op bed. Dit kan ondersteboven, diagonaal, of zelf recht omhoog zijn. Het maakt allemaal niet uit, want als single slaper heb je het bed toch helemaal voor jezelf!

De twijfelaar

De twijfelaar is de onbetwiste koning van het niet kunnen kiezen. Als je je hierin herkent dat lig je vaak de hele nacht wakker. Om te woelen, om een goede slaaphouding te vinden. Dit kan misschien meer te maken hebben met je keuze voor een matras, dan je angst om je te binden aan een bepaalde slaaphouding. Als je veel ligt te woelen en te draaien ‘s nachts is het waarschijnlijk een goed teken dat je huidige matras toe is aan vervanging.

Kies een kant

Slimme wetenschappers die zich bezig hebben gehouden met de wetenschappelijke kant van slaaphoudingen en –posities hebben ontdekt dat mensen die liever aan de linkerkant van het bed slapen over het algemeen vrolijker zijn, meer vrienden hebben en veel plezier beleven in hun werk. Aan de andere kant: mensen die aan de rechterkant van het bed slapen die verdienen over het algemeen meer geld. Waar deze getallen vandaan komen kunnen de wetenschappers jammer genoeg niet toelichten, waardoor ondergetekende toch de juistheid van deze cijfers in twijfel trekt.

In 2016 is er via Facebook een onderzoek uitgevoerd naar de favoriete kant van het bed van de internetgebruikers. Een goede 49% van alle slapers ligt het liefst aan de linkerkant van het bed, en slechts 3,5% van alle ondervraagden ligt het liefst in het midden.

WIJ MAKEN UW NACHTEN!