5 tips om snel in slaap te vallen

5 tips om snel in slaap te vallen

Bedtijd zou een relaxte tijd moeten zijn. In een ideale wereld gaan we iedere avond om dezelfde tijd naar bed een krijgen we 7 tot 9 uur slaap. Maar helaas is dit niet de werkelijkheid.

Voor veel mensen kan bedtijd stressvol zijn. Vele mensen maken zich ’s avonds zorgen over de to-do list van morgen. Als u slaap verliest omdat u zich zorgen maakt over in slaap vallen. Zijn hier 5 tips om u snel in slaap te helpen.

Tips om snel in slaap te vallen

1. Neem een routine aan  

Uw brein is dol op routine. Begin rond de 20 à 30 minuten voor bedtijd met een avondroutine. Hierdoor wordt uw lichaam en geest geconditioneerd om tot rust te komen. Er is natuurlijk geen one-size-fits-all routine. Maar vaak zijn relaxende activiteiten als in bad gaan en een boek lezen erg effectief.

 

warm op en koel af met een douche

2. Warm op en cool down

Volgens experts is de ideale temperatuur om te slapen tussen de 16 à 20 ⁰C. Een goede manier om snel in slaap te vallen is door uw lichaamstemperatuur kort voor bedtijd te verhogen. Dit kan u doen door een douche te nemen of in bad te gaan. De plotselinge daling van temperatuur nadat u uit bad gaat of onder de douche vandaan komt kan helpen om sneller in slaap te komen.

 

3. zet schermtijd om naar slaaptijd

Alles wat ligt uitstraat vermindert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Wilt u snel in slaap vallen? Blijf dan weg van schermen 30 minuten tot 2 uur voordat u naar bed gaat. En als u het toch niet kan laten om uw telefoon voor bedtijd te gebruiken, stel dan nacht-modus in. Hierdoor wordt het blauwe licht grotendeels vervangen door geel licht. Dit zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine minder wordt verstoord.

 

4. slaap geluid vrij

Slaapt u licht en heeft u last van luidruchtige buren? Dan is het belangrijk dat u de geluidsoverlast vermindert. Dit is onder andere mogelijk met behulp van een white-noise apparaat. Dit apparaat kan geluiden afspelen als zachte regen en wind waardoor u gemakkelijk in slaap valt. Dankzij deze rustgevende geluiden wordt de impact van de geluidsoverlast verminderd.

schrijf een to-do list

 

5. maak een lijstje

Soms is bedtijd het enige moment waarop we tijd voor onszelf hebben. Omdat die het eerste moment is waarop we tot onszelf komen kan dit voor enorme hoeveelheid to-do-list items gepaard gaan. Een goede manier om hiermee om te gaan is door een fysieke to-do-list te schijven voor het slapen gaan. Op deze manier schrijft u alle dingen die u nog moet doen van u af en kunt u met een gerust gevoel gaan slapen.

Search engine powered by ElasticSuite