Toppers

In deze blog gaan we kijken naar toppers. Een topper wordt ook wel topmatras, topdekmatras, of oplegmatras genoemd. Dit is een dun matras die je boven op je gewone matras legt. Waarom zou je een topper aanschaffen? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke soorten toppers zijn er?

De voordelen

Meer comfort

Wanneer je matras niet genoeg ondersteuning meer biedt, dan zou je een topper kunnen gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld ook bij beginnende kuilvorming. Een topper verbeterd namelijk de ondersteuning waardoor er meer slaapcomfort ontstaat.

Andere stevigheid

Wanneer je matras niet de juiste stevigheid (meer) heeft, dan is een topper ook een uitkomst. Zo kan je namelijk een zachter topper gebruiken wanneer je huidige matras te stevig is.

Hygiëne en verlenging van de levensduur

Door het gebruik van een topper wordt het onderliggende matras minder snel vuil. Het vocht dat ontstaat tijdens de nachten trekt in het topper in plaats van het matras. De tijk van toppers zijn ook gemakkelijker te wassen dan een matrastijk. Dit komt omdat het een minder groot stuk stof is en beter in de wasmachine past. Verder is een topper gemakkelijk te luchten en om te draaien. Door het gebruik van een topper ontlast je het onderliggende matras, en gaat deze langer mee.

Gewichtsverdeling

Toppers kunnen ook helpen bij rugklachten. Door het gebruik van een topper kan de gewichtsverdeling verbeteren waardoor men een betere ondersteuning krijgt en minder last heeft van drukpunten.

Geen geul

Stel dat jij en je partner allebei een eenpersoonsmatras gebruiken in een tweepersoonbed. Dan ken je die hinderlijke geul in het midden vast wel. Dit is op te lossen met een topper. Wanneer je bed twee aparte elektrische bedbodems heeft, kan je kiezen voor een topper met een split. Zo kan je de elektrische bedbodems gewoon individueel blijven bedienen en toch genieten van het comfort van een tweepersoons topper.

Makkelijke verschonen

Een topper is makkelijker te verschonen dan het onderliggende matras. Het is namelijk een stuk lichter van gewicht. Dan hoef je alleen een molton en een hoeslaken om het topper te doen en niet om het zware matras.

De nadelen

Naast alle bovenstaande voordelen hebben toppers ook wel nadelen.

Niet effectief genoeg

Vaak hebben mensen die een topdekmatras aanschaffen te hoge verwachtingen. Een topdekmatras kan inderdaad veel veranderen aan het ligcomfort, maar bij kuilvorming zal een topdekmatras niet hetzelfde effect geven als een aanschaf van een geheel nieuw matras.

Losliggend

Een topper ligt los op het onderliggende matras en dit kan wat ergernissen met zich meebrengen. De topper kan namelijk gaan schuiven en vervormen. Dit kan opgelost worden met beddengoed, door de topper samen met het onderliggende matras in één keer op te maken met een molton- en hoeslaken. Dit is tegenstrijdig met het voordeel van het gemakkelijk op kunnen maken van alleen de licht gewicht topper.

Minder bewegingsvrijheid

Sommige mensen kunnen bij het gebruik van een topper minder goed draaien. Dit komt vaak voor bij mensen die een gevoelige rug of een hernia hebben. Dit komt vaak door de aanschaf van een verkeerde topper. Laat je goed informeren door een adviseur voordat je een topper aanschaft!

Korte levensduur

Toppers hebben het voordeel dat het onderliggende matras minder snel slijt, ze zorgen voor een verlenging van de levensduur. Als je kijkt naar de levensduur van een topper, is dat duidelijk korter dan een matras. Een topper gaat tussen de 3 tot 7 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit. Een topper is dus eerder aan vervanging toe dan een matras. Dit zou kunnen zorgen dat het gebruik van toppers duurder uitvalt dan een geheel nieuw matras te kopen waar je meer jaren mee vooruit kan.

Typen toppers

Er zijn diverse toppers verkrijgbaar. Matras Factory biedt het volgende aan:

Klik op een van de bovenstaande typen toppers en kom nog meer te weten!

WIJ MAKEN UW NACHTEN!