
Wat is het verschil tussen traditioneel latex en Talalay latex?
Het aanbod latex matrassen is enorm uitgebreid. Daarom kunnen we ons voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer kunt zien wanneer u op zoek bent naar een nieuw latex matras. We helpen u dan ook graag met uw zoektocht naar een nieuw matras. De twee meest voorkomende latex matrassen zijn het traditioneel latex matras en het Talalay latex matras. Op deze pagina behandelen we de verschillen tussen deze twee soorten latex.

Wat is een traditioneel latex matras?
Een traditioneel latex matras wordt ook wel (schuim)rubber matras genoemd. Het materiaal latex wordt namelijk gemaakt van rubber. Latex is als veerkrachtig en rekbaar materiaal uiterst geschikt om matrassen van te maken. Het rubber wordt gewonnen van de rubberboom, ook wel Hevea Brasiliensis genoemd. Latex is een natuurproduct wat voor vele voordelen zorgt. Zo heeft het materiaal een antibacteriële en schimmelwerende werking. Daarnaast is de puntelasticiteit van het materiaal uiterst hoog. Dit maakt het materiaal heerlijk soepel, zacht en rekbaar. Traditioneel latex heeft een gesloten celstructuur. Dankzij de hoge puntelasticiteit biedt een traditioneel latex matras een drukverlagende werking.

Wat is een Talalay latex matras?
Het Talalay latex matras is de verbeterde versie van traditioneel latex matras. Talalay latex doorloopt een speciaal productieproces waardoor het een open celstructuur krijgt. Dit productieproces en de naam Talalay latex zijn vernoemd naar de uitvinder van het materiaal: Joseph Talalay. Dankzij de geweldige eigenschappen van het materiaal wordt Talalay de ‘Rolls Royce onder de matrassen’ genoemd. Een Talalay latex matras is een 100% natuurlijk matras.
Hoe werkt het productieproces van Talalay latex?
Het speciale productieproces van Talalay latex bestaat uit 9 stappen:
- Vermengen van componenten: een zorgvuldig samengestelde mix van natuurlijke latex, synthetische latex en speciale toevoegingen wordt gemengd met. Door het toevoegen van zuurstofrijke lucht ontstaat een open celstructuur met luchtbelletjes. Deze open celstructuur zorgt voor optimale ventilatie en waarborgt uitmuntende vocht- en temperatuurregulatie.Tijdens dit mengproces ontstaat de unieke Talalay-mix. Deze mengeling bestaat uit pure bestanddelen zonder onnodige vulstoffen.
- Vullen van de mal: vervolgens wordt de mal gevuld met het luchtige Talalay-mengsel. Hoeveel er wordt gebruikt van het mengsel heeft invloed op de hardheid van het matras. Aan de hand van de gebruikte hoeveelheid wordt het comfort en de ondersteuning vastgesteld. Bij een soft Talalay latex matras wordt de mal voor 30% afgevuld. Voor een firm Talalay latex matras wordt maar liefst 60% van de mal gevuld.
- Creëren van vacuüm: vervolgens wordt de omgevingslucht aan de mal onttrokken. Hierdoor verdeelt het Talalay-mengsel zich gelijkmatig over de gehele mal. De luchtbelletjes zetten zich hierbij gelijkmatig uit. De ronde celstructuur die hierdoor ontstaat legt de basis voor duurzaamheid, luchtdoorlatendheid, ondersteuning en elasticiteit.
- Bevriezen op -30˚C: Het mengsel wordt bevroren op -30⁰C waardoor de ronde vorm van de cellen wordt behouden. Tijdens de bevriezing breken de celmembranen open waardoor de ronde cellen zich samenvoegen. Hierdoor ontstaat een onregelmatige en grillige open celstructuur. Deze onregelmatige open celstructuur maximaliseert de ventilatie-eigenschappen van het materiaal.
- CO₂ Behandeling: hierna wordt het materiaal behandeld met koolstofdioxide (CO₂). Deze behandeling zorgt ervoor dat de vorm van het materiaal wordt behouden. Zowel de open celstructuur als de gehele massa is nu vormvast.
- Vulkanisatie: na de koolstofdioxidebehandeling wordt de mal van het materiaal verhit tot 115˚C. Door deze vulkanisatie worden de elastische eigenschappen van het materiaal geoptimaliseerd.
- Reinigen en zuiveren: met behulp van het sproeisysteem wordt vervolgens het materiaal gezuiverd. Tijdens het reinigingsproces wordt het materiaal samengeperst om water te absorberen. Vervolgens wordt het materiaal weer uitgeperst. Tijdens dit reinigingsproces wordt de duurzaamheid van het materiaal verbeterd. Daarnaast wordt er een hygiënisch en zuiver product
- Drogen en na-vulkanisatie: na het reinigen gaat het drogingsproces van start. Het drogen op 85˚C duurt ongeveer 30 minuten. Hierna volgt een na-vulkanisatie van ongeveer 8 uur. Tijdens dit proces worden de laatste eigenschappen toegekend aan het Talalay Latex matras. Met dit laatste vulkanisatieproces wordt het uiteindelijke formaat en de vorm bepaald.
- Afronding en kwaliteitscontrole: de kwaliteit van het matras wordt vervolgens automatisch getest in een gecontroleerde omgeving. Het controleapparaat voert stevigheidsmetingen uit op 15 verschillende plaatsen van het matras. Tijdens deze controle wordt het materiaal voor 25% ingedrukt. Na het succesvol doorlopen van deze kwaliteitscontrole bent u klant verzekerd van een topkwaliteit Talalay-latex matras.
Het verschil tussen traditioneel latex en Talalay latex
Het verschil tussen traditioneel latex en Talalay latex ontstaat door het onderscheidende productieproces van Talalay latex. Op de volgende punten verschillen traditioneel latex en Talalay latex van elkaar:
- Traditioneel latex heeft een gesloten celstructuur, Talalay latex heeft een open celstructuur
- Traditioneel latex beschikt over minimale ventilatie, Talalay latex biedt optimale ventilatie
- Traditioneel latex biedt matige vocht- en temperatuurregulatie, Talalay latex heeft uitmuntende vocht- en temperatuurregulatie.
- Traditioneel latex kan warm aanvoelen, Talalay latex is in de zomer koel en in de winter warm
- Traditioneel latex bestaat uit synthetisch, Talalay latex bestaat (voor een deel) uit Talalay latex
- Bij traditioneel latex kan na langdurig gebruik kuilvorming ontstaan. De kans op kuilvorming is bij Talalay latex nihil
Wilt u een Talalay latex matras kopen? Klik dan op het linkje en ontdek al onze Talalay latex matrassen.
Talalay® latex vs traditioneel latex vs traagschuim
Om een goed beeld te krijgen van de geweldige kwaliteiten van Talalay latex hebben we het materiaal vergeleken met traditioneel latex en traagschuim. In de tabel hieronder zijn de voordelenen van Talalay latex goed weergegeven. Zo beschikt het materiaal over optimale ventilatie en reguleert het de temperatuur perfect.
