Talalay® Latex matrassen
Talalay® Latex Matras
Een Talalay Latex matras is een van de hoogst gekwalificeerde matrassen op de markt. Het Talalay latex scoort zeer goed op het gebied van duurzaamheid, stevigheid en levensduur. Daarnaast is een matras van Talalay zeer comfortabel en ventileert het goed.
Productie van Talalay Latex matras
- Inwinnen melksap, 'rubber'
Latex is een natuurproduct dat wordt verkregen uit de tropische ' Hevea Brasiliensis', oftewel rubberboomsoorten in Zuid Amerika en Azië. Het melksap uit deze rubberbomen vormt de basis voor het latex matras. Het melksap, ook wel ’rubber’ genoemd, tapt men door met een mes een inkeping te maken in de boomschors. Aan het eind van de inkeping is een gootje geplaatst met daaronder een opvangbakje. Hierin vangt men het melksap druppelsgewijs op. - Vervoeren rubber
Om ervoor te zorgen dat het rubber niet aangetast wordt tijdens het vervoer, voegt men er een kleine hoeveelheid ammonia aan toe. Dit verschepen is een zeer lastig proces. Een natuurproduct is erg gevoelig voor de omstandigheden waarin het wordt vervoerd. De temperatuur en de luchtvochtigheid hebben invloed op de samenstelling van het melksap. Voordat het rubber verscheept wordt, verkleint men het volume van het rubber door middel van centrifugeren. Het rubber doorloopt hierna een chemisch proces wat ervoor zorgt dat het geschikt is voor verwerking tot 1 van de 2 soorten latex. - Produceren van Talalay latex matras
Door een juiste mix van beide materialen te realiseren komen de beste eigenschappen van beide materialen naar boven. In de regel bestaat een Talalay voor 30% uit natuurlijke latex, de rest is synthetisch, maar niet het percentage natuurlijke latex is van belang, maar het proces is wat dit materiaal zo bijzonder maakt. - Kwaliteitscontroles
Ieder Talalaymatras dat in West-Europa wordt geproduceerd krijgt te maken met strenge kwaliteitscontroles om de consument ervan te verzekeren dat ze een hoogwaardig product in huis halen. Het komt namelijk wel eens voor dat er import Talalay latex matrassen uit het land van de rijzende zon (het verre oosten) op de Europese markt komen, maar deze matrassen zijn niet onderworpen aan de strenge controles, en zijn dan ook vaak van een mindere kwaliteit. Toch zonde, want volgens de consumentenbond ligt de grootste kopersloyaliteit bij de Talalay consumenten. Dat wil zeggen; iedereen die ooit zo’n matras heeft gekocht wil liever geen ander matras meer kopen.
Voordelen van Talalay® Latex
Hier een opsomming van de grootste voordelen van slapen op Talalay® Latex
- Talalay® latex heeft een open celstructuur, dus zeer goede klimaateigenschappen. Het ventileert goed, voert vocht goed en snel af en heeft een optimale klimaatregulering.
- Talalay® latex is warm in de winter en koel in de zomer.
- Talalay® Latex is zeer duurzaam, matrassen met een kern van Talalay Latex gaan met gemak 13-15 jaar mee zonder aan kwaliteit in te leveren.
- Latex is een natuurproduct, gewonnen uit rubberbomen. Grootste voordelen hiervan zijn dat het van zichzelf al antibacterieel en schimmel- en huisstofmijtwerend is. Dus ideaal voor mensen die allergisch zijn.
- Talalay® is puntelastisch, daarom zeer soepel en comfortabel.
- Door de puntelasticiteit van Talalay latex is het materiaal drukverlagend.
- Er komt bij Talalay latex amper kuilvorming voor.
- Een Talalay latex matras heeft een hoge conformiteit en vormt zich dus perfect naar uw lichaam.
- Op een Talalay latex matras wordt uw lichaam perfect ondersteund.
Nadelen van een Talalay matras
Er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan een Talalay latex matras:
- Een Talalay latex matras is prijzig.
- Een Talalay latex matras is lastig te verplaatsen en keren omdat het matras erg zwaar en massief is.
- Een nieuw Talalay matras kan in het begin een lichte geur afgeven.
Talalay latex
Traditionele Latex matrassen maakt men in een aluminium mal. Deze mal is van boven en van onderen voorzien van metalen stiften. Dit zijn pennen die ervoor zorgen dat het tot schuim geslagen latex melksap van binnenuit verwarmd kan worden door hete lucht. Dit noemt men het vulkanisatieproces.
Door gebruik te maken van verschillende dikte, lengte en hoeveelheid van stiften ontstaat er verschil in dichtheid van het materiaal, waardoor er comfortzones in het materiaal kunnen worden aangebracht.
Huisstofmijt nestelt zich niet graag in Latex matrassen. Het is dus de aangewezen matraskern voor mensen, die vanwege een allergie, zo hygiënisch mogelijk willen slapen.
Het Talalay® Latex proces
Bij Talalay® Latex kernen wordt de mal eerst nog vacuüm getrokken, waardoor het latexschuim zich egaal verdeelt over de mal. Door vervolgens het Latex schuim bloot te stellen aan Stikstofgas van -30°C bevriest het. Hierdoor knapt de gesloten celstructuur. Dit heeft als voordeel dat het latexschuim over een zeer open celstructuur beschikt wat weer ten goede komt aan de veerkracht, ventilatie en het comfort van het product.
Vervolgens wordt de temperatuur in enkele stappen verhoogd tot +115°C. Tijdens dit verwarmen rijst het latexschuim tot de gewenste hoogte van de mal. De kern wordt uit de mal gehaald, na gevulkaniseerd, grondig gewassen en gedroogd.
De intensiteit van het Talalay® Latex productieproces geeft substantiële voordelen, maar hierdoor ook een serieus prijsverschil. Tests hebben uitgewezen dat er maar een terugval van stramheid is van 11%, na 10 jaar belasting. Hierbij heeft men de kern 80.000 keer belast met een gewicht van 75 kilo. Door de open celstructuur is het Talalay® latex matras tot wel 30% koeler dan de traditionele Latex kern.
Certificatie Talalay® Latex
The Original Talalay® Latex bestaat uit een kern van Vita Talalay® Latex. Het Talalay® Latex dat wij gebruiken wordt dus in Nederland gemaakt. Vita Talalay® Latex heeft een aantal belangrijke keurmerken en certificaten:
- ECO institut
- Certificaat European Wind
- OEKO-TEX 100, productklasse 1
- Het Cradle to Cradle certificaat
- Rainforest Alliance certificaat
- en het Forest Stewardship Council® certificaat
Lees hier meer over de keurmerken en certificaten van Talalay®.
Veelgestelde vragen
Wat is Latex?
De grondstof voor latex, namelijk rubber, wordt gewonnen uit de 'Hevea Brasiliensis', oftewel de rubberboom. Deze boom groeit voornamelijk op grote plantages in de binnenlanden van Azië en Zuid-Amerika. De eigenlijke grondstof rubbermelk stroomt door kleine melkbuisjes die zich in de schors van de gladde stam bevinden. De lokale bevolking heeft de juiste techniek van het onttrekken van de melk aan de boom van generatie op generatie doorgegeven.
De truc is de rubbermelk uit de boom te halen zonder de boom te beschadigen, zodat deze opnieuw melk kan produceren. De arbeiders op de plantage maken heel voorzicht kleine inkepingen in de melkbuisjes en hierdoor stroomt het dikke, stroopachtige sap langzaam naar buiten. Dit sap wordt vervolgens in bussen, vliegtuigen en boten vervoerd naar fabrieken over de hele wereld.
Wat is een Talalay® Latex matras?
De matrassen van Talalay latex kennen zijn gelijke niet als het gaat om ventilatie, maar schoort ook ontzettend goed op punten als duurzaamheid, ligcomfort en slaapbeleving. Daarmee laat dit matras andere matrassoorten als traagschuim en zelfs de reguliere latex achter zich.
Wat kost een goed Talalay® Latex matras?
De prijs van een goed Talalay matras begint rond de duizend euro. Talalay latex behoort tot het topsegment, hiermee staat het prijskaartje in lijn.
Wat is de levensduur van een Talalay matras?
Een Talalay latex matras gaat met gemak 13 tot 15 jaar mee.
Meer weten over Talalay® Latex?
Wilt u meer weten over Talalay® Latex? Op TalalayLatex.nl vindt u zeer uitgebreide informatie over Talalay® Latex
Talalay® latex vs traditioneel latex vs traagschuim
Om een goed beeld te krijgen van de geweldige kwaliteiten van Talalay latex hebben we het materiaal vergeleken met traditioneel latex en traagschuim. In de tabel hieronder zijn de voordelenen van Talalay latex goed weergegeven. Zo beschikt het materiaal over optimale ventilatie en reguleert het de temperatuur perfect.
Informatieve video's