Lattenbodem te kort? Dat is normaal
U plaatst uw nieuwe lattenbodem in uw bedframe en ziet dat de bodem te kort is? Geen zorgen, dit is normaal. Een lattenbodem van 200x80 is niet exact 200 cm lang en 80 cm breed. Meestal is bodem 3 à 4 centimeter korter. Als u het meetlint erbij pakt komt u waarschijnlijk op een lengtemaat van 197 cm en een breedte maat van 77 cm. Dus geen zorgen, u hoeft niet hals over kop uw nieuwe lattenbodem te laten vervangen.
Inhoudsopgave

Waarom is een lattenbodem korter?
Er zijn meerdere redenen waarom een lattenbodem wat korter is dan de aangegeven maat. We nemen hieronder 2 redenen door:
- Voldoende ruimte om lattenbodem in bedframe te plaatsen: als de lattenbodem exact 2 meter lang zou zijn, is het haast onmogelijk om de lattenbodem in het bedframe te plaatsen. De bodem zou dan namelijk super strak in het frame zitten. Om het plaatsen en verwijderen van de lattenbodem wat eenvoudiger te maken is zowel in de lengte als de breedte een paar centimeter weggelaten.
- Speling voor de bed design: net als matrassen zijn bedden er in allerlei soorten en maten. Hierbij geldt ook dat het ene bedframe soms net wat meer ruimte biedt voor de lattenbodem dan een ander. Om te voorkomen dat de designers van een bed in de knoop kopen met de afmetingen is er gekozen voor een paar centimeter speling.
Aandachtspunten bij aanschaf van een lattenbodem
Is uw lattenbodem toe aan vervanging? Houdt dan rekening met de volgende aandachtspunten:
- Houd rekening met de gewichtsklasse van de lattenbodem om verzekerd te zijn van de juiste ondersteuning. Heeft u lichaamsgewicht boven 100 kilo? Koop dan geen lattenbodem met een gewichtsklasse van 80 kilo. De lattenbodem is namelijk niet sterk genoeg om uw gewicht te dragen. Na verloop van tijd zullen de latten ombuigen en zelfs breken. Kijk dus goed naar de gewichtsklasse van de lattenbodem.
- Het aantal latten per lattenbodem verschilt.
- De ruimte tussen de latten is een cruciaal aspect van de lattenbodem. Lattenbodems waarbij de afstand tussen de latten boven de 4 centimeter ligt raden wij af. Het matras zal bij dit soort lattenbodem namelijk wegzakken tussen de latten. Hierdoor kan het matras beschadigd raken. Daarnaast wordt uw lichaam slecht ondersteund. Als de ruimte tussen de latten erg hoog ligt zal u zelf ook wegzakken tussen de latopeningen. Het voelt dan alsof er kuilvorming in uw matras optreedt. Maar het probleem ligt in dit geval bij de lattenbodem. Kies dus voor een lattenbodem waarbij de latten maximaal 4 centimeter tussenruimte hebben.
- Er zijn lattenbodems met (instelbare) comfortzones.
- Een elektrisch verstelbare lattenbodem is niet voor ieder matras geschikt.
Verschillende soorten bedbodems

Er zijn 5 verschillende soorten bedbodems:
1. Lattenbodem
De lattenbodem ondersteund het matras door horizontale latten. Dit type bedbodem is het populairst van de 3 soorten. Deze lattenbodem is geschikt voor vrijwel ieder matras. Dit maakt de lattenbodem een praktische bedbodem. Daarnaast biedt een lattenbodem van goede kwaliteit uitmuntende ondersteuning.
2. Schotelbodem
De schotelbodem is de luxe opvolger van de lattenbodem. De schotelbodem bestaat uit vierkante schotels die onafhankelijk steun en vering bieden. Bij een bodem van 200x90 bestaat de schotelbodem uit 55 afzonderlijke schotels. De schotels veren mee met uw beweging en bieden optimale ondersteuning. Daarnaast kan u bij verstelbare schotelbodems uw comfortzones geheel naar wens instellen. De schotelbodem is geschikt voor de volgende matrassen:
3. Boxspring
De boxspring betekend letterlijk vertaald “veren in een doos”. Een boxspring is een comfortabele bedbodem die u tegenkomt in luxe hotels. Naast het geweldige ligcomfort gaat een boxspring lang mee, wel 15 jaar! Van binnen bestaat een boxspring uit een ondersteunende laag van staaldraadveren. Boven deze laag bevindt zich de comfortlaag gevormd door een zachte schuimlaag.
4. Spiraalbodem
De spiraalbodem werd in de jaren ’70 veel verkocht. Spiraalbodems bestaan uit gespannen staaldraden. Er zijn bestaan verschillende soorten spiraalbodem: dwarsgespannen spiraalbodem en in de lengte gespannen spiraalbodem. De in de lengte gespannen spiraalbodem werden vroeger verkocht, tegenwoordig zult u deze niet meer tegenkomen. De in de lengte gespannen spiraalbodem bood onvoldoende ondersteuning waarbij het hangmateffect optrad. De dwarsgespannen spiraalbodem biedt beter ondersteuning.
5. Vlavro bedbodem
De valvro bedbodem bestaat uit een dunnen houten plaat met ventilatiegaatjes. Deze bedbodem biedt weinig comfort en het ademend vermogen van de bedbodem is slecht. Wel biedt de bodem een egale tegendruk.