Verschil binnenvering en pocketvering matras

Wat is het verschil tussen binnenvering en pocketvering?

Tijdens het zoeken naar matrassen kunt u tegen vele praktische zaken aanlopen. Zoals: welk materiaal is nu het meest geschikt en hoeveel wilt u uitgeven aan een matras? In onderstaande tekst gaan we wat dieper in op 2 verschillende typen matrassen, beide voorzien van veren. Het binnenveringsmatras en het pocketveringsmatras.

Binnenveringsmatras

Een binnenveringsmatras wordt gemaakt van, zoals de naam wellicht doet vermoeden, metalen veren. Deze veren bekleden de binnenzijde van het binnenveringsmatras. De veren zijn middels een spiraaldraad aan elkaar verbonden. Binnenveringsmatrassen worden vaak afgewerkt met een toplaag van traagschuim of koudschuim. Lees hier meer over het verschil tussen koudschuim en traagschuim.

Comfortbeleving

binnenveringsmatrasComfort is een vrij ruim begrip. Natuurlijk betekent het in de matrassenwereld zoiets als ‘lekker liggen’, maar wat lekker ligt is voor iedereen weer anders. De één slaapt liever op een wat harder matras, de ander liever op een wat zachter. Zo verschilt de beleving in comfort van een binnenveringsmatras ook sterk per persoon. Om er achter te komen of een bepaald matras iets voor u is, is het aan te raden om eerst proef te liggen in onze showroom in Heerenveen.

De verenstructuur aan de binnenzijde van een binnenveringsmatras maakt een goede vochtregulatie en ventilatie mogelijk. Daarom zal een matras met binnenvering nooit te warm aanvoelen, wat sommige mensen als zeer prettig ervaren, daar waar anderen het juist minder comfortabel vinden. De dikte van de binnenveer is zeer bepalend voor de hardheid van het matras. Dit werkt als volgt:

Is de veer wat dikker dan is deze ook stugger en zal het meer tegendruk bieden op het gewicht van een gebruiker. Maar ook het aantal gebruikte veren per vierkante meter, de vorm van de veer en zelfs het aantal slagen bepalen mede het comfort en hardheid. In de praktijk zijn deze verschillen vrij miniem, maar toch kan dit net het verschil maken tussen lekker en niet zo lekker liggen.

Varianten

Er zijn 2 varianten binnenveringsmatrassen ; een Bonellbinnenvering en LFK binnenvering. Bij een bonellveringmatras zijn de veren gevormd als een soort zandloperfiguur. De veer maakt aan beide uiteinden een grotere cirkel dan in het midden. Het gevolg hiervan is dat de weerstand van de veer progressief werkt, dus bij een toenemende belasting zal de tegendruk evenredig toenemen. Een bonellveringmatras is alleen te gebruiken op een vlakke bedbodem en is dus niet verstelbaar.

In tegenstelling tot de bonellvering is een LFK binnenveringsmatras meestal wel verstelbaar, en dus te gebruiken op elektrisch verstelbare bedbodems. De binnenzijde van een LFKmatras ziet er als volgt uit: de gebruikte veren zijn zogeheten individuele, open veren met twee uiteinden die middels spiralen weer aan elkaar verboden zijn. Klinkt heel technisch, en dat is het ook. Het belangrijkste om hier te onthouden is dat een LFK binnenveringsmatras dus vaak wel op een verstelbare bedbodem te gebruiken is.

Pocketvering matraspocketveer matras

Het pocketvering matras dankt haar naam aan hoe de veren zijn ingepakt. Iedere veer is namelijk afzonderlijk ingepakt in een zakje van textiel. In een pocketveer matras zijn veel meer veren gebruikt dan in een binnenveringsmatras. Door de jasjes van textiel raken de veren elkaar niet aan. Dit zorgt ervoor dat het matras niet gaat ‘piepen’. Ook zul je als gebruiker de veren niet kunnen voelen door het matras heen. Wel zo fijn als je lekker een nachtje wilt slapen.

 

Meer veren = meer comfort

Bij pocketvering matrassen geldt steevast de regel ‘meer veren is meer comfort’. Zo kunt u een matras kopen met ongeveer 360 veren per vierkante meter, maar is er ook een uitvoering met maar liefst 1000 veren per vierkante meter. De weerstand van de individuele veren, of groepen veren kan worden aangepast om zogeheten comfortzones te vormen. Dit zijn gebieden die meer of juist minder ondersteuning bieden aan bijvoorbeeld de schouders, heupenpartij of nek. Op die manier kunnen de veren aan ieder lichaamstype de juiste ondersteuning bieden.

 

Zeer goede ventilatie

In onze fabriek in Heerenveen worden op ieder pocketvering matras meerdere slijtvaste drukverdelers aangebracht aan de boven- en onderzijde van de matraskern. Vervolgens wordt het matras langs de randen afgewerkt met stevige polyether balken. Tot slot kan er gekozen worden uit verschillende soorten comfortschuim om de toplaag mee te bekleden. De toplaag is het eerste dat je voelt als je gaat liggen, en is dus zeer bepalend voor het comfort. Door de open structuur van losse veren in het matras heeft lucht en vocht vrij spel. De lucht stroomt vrijelijk door het matras, en vocht wordt op een optimale manier afgevoerd en ziet geen kans om zich ergens op te hopen. Dit is erg gunstig als u gaat kijken naar zaken als hygiëne. Huisstofmijt nestelt zich het liefst op een warme en vochtige plek, en ziet een pocketvering matras dus niet als ideale woonplaats.

 

Voordelen en nadelenPocketveer matras

Door de opengewerkte verenstructuur beschikt een binnenveringsmatras over een optimale ventilatie. Om die reden is het een goed matras voor iemand met een huisstofmijtallergie, want huisstofmijt nestelt zich liever in een slecht ventilerend matras. Binnenveringsmatrassen zijn tevens verkrijgbaar voor ieder lichaamsgewicht, en dus geschikt voor vrijwel iedereen. Daarbij komt ook nog eens dat een binnenveringsmatras een relatief goedkope keuze is.

Omdat de veren niet apart verpakt zijn in textielzakjes, zoals bij een pocketvering matras, beschikt een binnenveringsmatras niet over zogeheten comfortzones. Dit zijn plekken in het matras die extra dan wel minder ondersteuning bieden daar waar het lichaam dit nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de schouders, billen of heupenpartij. Een binnenveringsmatras is zelden te gebruiken op een verstelbare bedbodem. Ook kan het zijn dat een binnenveringsmatras gaat kraken of piepen door overbelasting van de veren, die soms ook te weinig aanwezig zijn in het matras. De beste toepassing voor een binnenveringsmatras is over het algemeen als logeermatras; de kosten zijn relatief laag, maar het comfort zit op hetzelfde niveau.

Inclusief verzending
Op ons gehele assortiment
Proefslapen
tot wel 100 dagen
Klantenservice
Per telefoon, chat of e-mail
Veilig betalen
via Buckaroo