De beste matrassen bij rugklachten
Wanneer u hinderlijke fysieke rugklachten heeft, adviseren wij dat u zich door een medici laat behandelen. Wij kunnen rugklachten niet behandelen, maar wij kunnen er samen met u voor zorgen dat u een matras vindt waar u comfortabel op kunt liggen. Het ideale matras vormt een combinatie van juiste ondersteuning en het perfecte ligcomfort en dit is een persoonlijke keuze.
Wij kunnen u adviseren over kwaliteit grondstoffen, duurzaamheid en ondersteuning maar uiteindelijk bepaald u zelf wat het beste ligt. Bij het kiezen van het ideale matras spelen lichaamsbouw, gewicht, lengte en slaaphouding een belangrijke rol.
Soorten matrassen
Matrassen die hun strepen wel hebben verdiend op het gebied van ondersteuning en het voorkomen van rugklachten zijn de Talalay® Latex matrassen. Dit type matras biedt een zeer goede ondersteuning voor uitstekende lichaamsdelen, beschikt over een uitmuntende ventilatie en scoort hoog op verscheidene comforttesten.
Daarnaast is Talalay® Latex ook nog eens bekroond met meerdere duurzaamheidscertificaten. Een Talalay® Latex matras bevindt zich wel in het hogere prijssegment. Vindt u een Talalay® matras te duur, maar wilt u wel genieten van hetzelfde comfort? Kijk dan eens naar de Talalay® topmatrassen.
Drukverlagende matrassen uit de zorgsector
Een matras dat veel in de zorgsector wordt gebruikt vanwege haar ongekende drukverlagende kwaliteit, is het NASA traagschuim matras. Traagschuim neemt de vorm van het lichaam aan, onder invloed van druk en lichaamswarmte. Dit bevordert de doorbloeding en voorkomt pijnlijke spieren en gewrichten.
Traagschuim is van nature vrij stevig, maar wordt soepel door warmte. Het schuim voelt meer vloeibaar aan en draagt uw gewicht evenwichtig en zonder drukpunten. Een extra garantie voor ongestoord slapen waarbij de spieren maximaal ontspannen.
M Line matrassen zijn ook drukverlagend
M Line heeft de beste kwaliteit en het meest uitgebalanceerde programma aan traagschuim matrassen. Traagschuim heeft de beste drukverlagende eigenschap en biedt goede ondersteuning. Dit maakt dat een traagschuim matras verlichting biedt bij rugklachten. Echter is comfort een persoonlijke kwestie. Daarom adviseren wij u om te komen proef liggen in onze showroom in Heerenveen.
Lichaamsbouw, gewicht, lengte en slaaphouding
Zoals al eerder genoemd spelen lichaamsbouw, gewicht, lengte en slaaphouding een belangrijke rol bij het kiezen van het ideale matras. Voor mensen met een hoger gewicht (boven de 100 kilo) raden we geen traagschuim aan. We adviseren dan een Pantera Firm matras of een 1000 pocketveren matras met een stevige bovenlaag. Hier kunt u meer lezen over de verschillen tussen traagschuim en koudschuim.
Ook een fijn gebouwde vrouw die op haar zij slaapt geven we advies dat aansluit bij haar lichaamsbouw. Voor haar zou een (5 zone) Talalay Latex matras het beste advies zijn. Van beide matrassen is de ondersteuning optimaal gewaarborgd en de kwaliteit is uitstekend.
Rug-, buik-, of zijslaper
Volgens Joseph McNamara, chiropractor in Georgia, Amerika hebben ‘mensen ‘s nachts meer pijn omdat hun gewrichten dan niet bewegen. Hierdoor sturen de hersenen geen extra bloed naar deze gebieden.’ Door de grote verscheidenheid in de soorten rugklachten is er niet één perfecte slaapmanier zodat je geen pijn meer hebt. Er zijn echter wel een aantal technieken die je kunnen helpen de druk op je rug te verlagen door je ruggenwervel recht te houden. Hierdoor slaap je gemakkelijker in en wordt je wakker met minder pijn.
Op je buik slapen wordt over het algemeen als een van de slechtste slaapposities gezien als je last hebt van rug- en nekpijn. ‘Het is een beetje alsof je acht uur lang over je schouder hebt liggen kijken’, zegt McNamara. Dit komt omdat je hoofd of links, of rechtsom gedraaid moet zijn wil je kunnen ademen. Het zorgt er ook voor dat je ruggengraat in een onnatuurlijke houding komt, waardoor er snel knellingen kunnen optreden.
Als je plat op je rug ligt te slapen kan het zijn dat je te veel druk uitoefent op je onderste ruggenwervels. Dit komt omdat je de natuurlijke S-curve van je rug plat drukt met je eigen lichaamsgewicht. Je kunt dit gemakkelijk oplossen door een kussen onder je knieën te stoppen zodat je vorming van de S-curve juist bevordert. Voor je hoofd is het belangrijk dat je een kussen hebt dat precies bij je past; het verkeerde kussen kan gemakkelijk leiden tot hoofdpijn, schouder- en nekklachten en gevoelloze armen.
Sommige van de kussens die bedoeld zijn om rugpijn te verlicht zijn niet zo zeer geschikt voor mensen die op hun zij slapen. McNamara: ‘Een zijslaper kan beter geen kussen aanschaffen die gecontourd is, want die proporties kunnen er juist voor zorgen dat de nek in een onnatuurlijke positie wordt geduwd.’ Tot slot geeft de chiropractor nog een algemeen advies, ‘Als je echt last hebt van chronische rugpijn dan moet je veel gebruikmaken van warmte. Dit ontspant de spieren in je onderrug. Koop bijvoorbeeld een kruik, of hittelamp en richt die op je rug.’
Wennen aan een nieuw matras
Wanneer uw nieuwe matras thuis is aangekomen, moet uw lichaam wennen aan dit andere comfort. Dit wennen aan het nieuwe matras kan een aantal weken duren. Een nieuw matras dient echter wel meteen comfortabel genoeg te voelen. Wanneer een matras direct niet goed voelt, zal dit na 30 dagen niet veranderen. Het wennen aan het matras hoeft echter niet altijd, soms is het direct een hele verbetering voor uw rug.
Vrijblijvend advies
Mocht u na het lezen van bovenstaande informatie benieuwd zijn geworden naar de mogelijkheden voor uw persoonlijke rugklachten, dan bent u van harte welkom in onze showroom te Heerenveen! Kom vrijblijvend langs, of maak als u dat prettig vindt op voorhand een telefonische afspraak via 0513-640401. Onze ervaren slaapexperts helpen u graag verder.