Welke soorten bedbodems zijn er?

Naast een uitgebreid assortiment matrassen zijn er ook verschillende soorten bedbodems in omloop. Deze bedbodems hebben voor een deel ook invloed op uw slaapcomfort, rond de 10%. Er zijn 5 verschillende soorten bedbodems:

  1. Lattenbodem
  2. Schotelbodem
  3. Boxspring
  4. Spiraalbodem
  5. Vlavrobedbodem

Hieronder nemen de 5 verschillende soorten bedbodems met u door.

Lattenbodem

lattenbodem

De lattenbodem is een veel voorkomende bedbodem. De ondersteuning van deze bedbodem wordt gevormd door een groep individuele latten. Dankzij de open ruimte tussen de latten is er ventilatieruimte onder het matras. Dit komt ten goede van de levensduur van uw matras.

Bent u op zoek naar een lattenbodem van hoge kwaliteit? Kies dan voor een lattenbodem met veel latten. Een bodem met 42 latten kan het gewicht namelijk stukken beter verdelen dan een bodem met 24 latten.

Bij een lattenbodem is het van belang dat er niet te veel ruimte tussen de latten ligt, anders zakken delen van het matras namelijk weg in deze tussenruimte. De ruimte tussen de latten mag daarom maximaal 4 cm bedragen. Lattenbodems zijn als vaste bodem en als (elektrische) verstelbare bodem beschikbaar.

Schotelbodem

schotelbodem

De tweede bedbodem die we behandelen is de schotelbodem. Deze bedbodem wordt ook wel gezien als de luxe opvolger van de lattenbodem. De schotelbodem wordt gevormd door een grote groep schotels die onafhankelijk steun en vering bieden. De schotels hebben een rechthoekige vorm en zijn ongeveer even groot als de hand van een volwassenen. Een schotelbodem biedt uitmuntende ventilatie en ondersteuning.

De individuele schotels van een schotelbodem kunnen worden afgesteld op uw wensen. De meeste schotelbodems beschikken over 5 comfortzones. De schotelbodem is beschikbaar als vaste bodem en als (elektrische) verstelbare bodem.

boxspring

Boxspring

Boxspring is een bedbodem die veelal wordt geassocieerd met comfort en luxe. De boxspring wordt ook wel een hotelbed genoemd, omdat dit soort bedbodem veel wordt gebruikt in hotels. De letterlijke vertaling van boxspring is “veren in een doos”. Een boxspring wordt gevormd door een ondersteunende laag staaldraadveren die onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingedrukt. Deze ondersteunende laag is afgewerkt met een comfortlaag gemaakt van een zachte laag schuim. Een groot voordeel van de boxspring is de lange levensduur; de bedbodem gaat tot wel 20 jaar mee!

Spiraalbodem

De spiraalbodem bestaat uit aan elkaar gevlochten staaldraden. De spiraalbodem staat bekend om zijn goede ventilatie en lange levensduur. Echter denkt men vaak aan een bodem met spiraalveren uit de jaren ’60. Gelukkig is er in de afgelopen jaren een hoop verbeterd, zo ook de spiraalbodem. Vroeger werden de draden van de spiraalbodem in de lengte gespannen. Dit gaf weinig ondersteuning en vormde een trampoline effect. Tegenwoordig zal u dit type spiraalbodem niet meer tegen komen. Bij de spiraalbodems die nu worden aangeboden zijn de staaldraden in de breedte bevestigd.

Vlavro bedbodem

De Vlavro bedbodem is een uiterst simpele soort bedbodem en biedt amper comfort. Een Vlavro bedbodem is dan ook alleen geschikt voor een logeerbed. Voor dagelijks gebruik is dit soort bedbodem zeker niet aan te raden.

De Vlavro bedbodem is een houten plaat met gaatjes erin. Dit type bedbodem wordt ook wel boardbodem genoemd. De gaatjes in de bodem zijn bedoeld om de ventilatie te verhogen. Echter ligt de luchtdoorlatendheid van de Vlavro bodem uiterst laag. Daarnaast maakt deze bedbodem het algehele ligoppervlak onaangenaam hard.

Welke soorten bedbodems zijn goed?

Zoals u waarschijnlijk wel heeft kunnen opmaken uit de tekst hierboven raden wij het gebruik van Vlavro bedbodems af. De andere 4 soorten bedbodems zijn uiterst geschikt om uw matras op te plaatsen, mits de kwaliteit goed is. Let er bij een lattenbodem bijvoorbeeld op dat er niet meer dan 4 cm ruimte tussen de latten in zit.

Search engine powered by ElasticSuite