Het beste matras van 2023

Een veelgestelde vraag: wat is nou het beste matras? Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het beste matras bestaat niet. Het ‘beste’ matras is een subjectief begrip. Wat een goed matras is, wordt bepaald door persoonlijke factoren zoals uw voorkeur, postuur, gewicht en lengte. Wat voor de één lekker ligt, kan de ander juist weer helemaal niets vinden. Er zijn verschillende instanties die onderzoek doen naar het beste matras (onder andere de Consumentenbond). De uitkomst van deze tests lopen vaak erg uiteen met de meningen van slaapexperts en in de matrassenwereld (hierover later meer). Wij geven hieronder graag onze mening en advies over ‘het beste matras’.

Slaap eerste levensbehoefte

Beste matras volgens ons: Pantera® koudschuim, Talalay latex® en 100% natuurlijk


Wat is het beste matras volgens Matras Factory? (2023)

Wij beschouwen slaap, naast gezonde voeding en huisvesting, als eerste levensbehoefte. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar als je bedenkt dat we ongeveer een derde van ons leven in bed doorbrengen, verdient een goede nachtrust iets meer waardering. Goed slapen begint bij een goed matras kopen. Maar dan rijst de vraag: wat is een goed matras? Sterker nog, wat is het beste matras? Aan de hand van uw persoonlijke voorkeuren en/of lichamelijke klachten hebben wij een aantal van de beste matrassen op een rij gezet:

Het beste matras voor zijslapers

Als zijslaper is het belangrijk dat de schouders, heupen en knieën goed in het matras wegzakken. Iemand met een zwaarder lichaamsgewicht heeft een steviger matras nodig om tot de beste ondersteuning te komen. Het is belangrijk dat het matras de contouren van het lichaam van de zijslaper volgt. Het beste matras voor zijslapers wat voldoende ‘wegzakt’ en tegelijkertijd goede ondersteuning biedt. Wij adviseren zijslapers vaak een Pantera® medium of een Talalay medium matras. Deze matrassen liggen heerlijk zacht en ondersteunen het lichaam optimaal.

Het beste matras voor rugslapers

Bij een rugslaper is er extra druk op het hoofd, nek en wervelkolom. Het beste matras voor rugslapers biedt een stabiel ligoppervlak. Hiermee bent u ervan verzekerd dat uw wervelkolom goed wordt uitgelijnd. Het matras dient zich aan te passen aan de vormen van het lichaam. Wij raden rugslapers vaak een Pantera® firm matras of een pocketvering matras aan. Deze matrassen bieden aan rugslapers uitmuntend comfort en goede ondersteuning.

Het beste matras voor buikslapers

Het beste matras voor buikslapers combineert een zacht ligoppervlak met goede ondersteuning. Wij raden buikslapers vaak een pocketvering matras of een Pantera® firm matras aan. Deze matrassen bieden aan buikslapers goede ondersteuning en perfect comfort. Deze matrassen zorgen dat de ruggenwervel op deze matrassen in een natuurlijke en comfortabele positie liggen.

Het beste matras bij rugklachten

Het beste matras bij rugklachten is een combinatie van de juiste ondersteuning en het perfecte ligcomfort. Wij adviseren mensen met rugklachten om te kiezen voor een drukverlagend matras. Hierbij kunt u kiezen voor een Talalay latex matras of een drukverlagend traagschuim matras. Bij deze matrassen wordt het lichaam optimaal ondersteund. Ook bij deze matrassen zijn er natuurlijk verschillende mogelijkheden qua stevigheid van het matras. Hierbij speelt uw lichaamsbouw en slaaphouding een rol.

Het beste matras bij artrose en reumatische klachten

Een matras moet bijdragen aan goede ontspanning van het lichaam waarbij het kan uitrusten en herstellen. Een slechte nachtrust leidt tot een grotere gevoeligheid voor pijn. Het beste matras bij artrose en/of reuma is een drukverlagend matras. Bij een drukverlagend wordt het aantal drukpunten vermindert. Hierdoor heeft u minder, tot geen last van uitstekende lichaamsdelen zoals heupen en schouders. Daarnaast ondersteund een drukverlagend matras de bloedsomloop. Matras Factory biedt hoogwaardige M Line matrassen die alle zijn voorzien van een drukverlagende werking.

Het beste matras bij overmatig transpireren

Bij het verminderen van nachtelijk overmatig transpireren is zowel de kamertemperatuur als het bedtextiel van belang. Het beste matras voor mensen die overmatig transpireren is een ademend matras. Een ventilerend matras zorgt ervoor dat de slaapomgeving koel blijft en vocht goed wordt afgevoerd. Wij adviseren mensen die overmatig zweten een Pantera® koudschuim matras aan of het 1000 pocketvering ‘DOVER’ matras. Deze matrassen ventileren beide optimaal en bieden een aangename slaapomgeving.

Het beste matras voor mensen met allergieën

Een allergie als huisstofmijt kan van invloed zijn op de nachtrust. In dat geval is het verstandig om maatregelen te treffen wat betreft het kiezen van een matras. Het beste anti-allergie matras is gemaakt van ademend materiaal. Voor mensen met een huisstofmijtallergie adviseren wij een Pantera® koudschuim matras of een Talalay latex matras. Deze matrassen zijn anti-allergisch en hebben een open celstructuur. Hiermee heeft u tijdens uw nachtrust minder last van allergieën.

De beste materialen

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, hebben persoonlijke voorkeuren en lichaamsbouw invloed op het matras wat het beste bij uw situatie past. De materialen waar de matrassen van gemaakt zijn, zijn uiteraard ook erg verschillend. Wij hebben als matrassen expert gekeken naar de beste matrassen binnen de verschillende materiaalkeuzes.

Het beste traagschuim matras

Dankzij het traagschuim materiaal van een traagschuim matras, wordt de druk op het lichaam verlaagt, waardoor er geen onnodige druk wordt uitgeoefend op gewrichten. Bent u op zoek naar het beste traagschuim matras? Dan adviseren wij de M Line matrassen.

Het beste koudschuim matras

Om te kijken wat het beste koudschuim matras is, hebben wij gekeken naar de criteria voor het beste koudschuim. Hierbij hebben wij gekeken of de stof Polyol in het koudschuim zit. Deze stof bepaalt de elasticiteit, ondersteuning en comfort van het schuim. In goedkope koudschuim matrassen zit vaak geen Polyol. Wij, als matras experts, hebben vastgesteld dat het Pantera® koudschuim matras het beste koudschuim matras is. Dit matras behoort tot het topsegment en combineert uitstekende ondersteuning met geweldig comfort.

Het beste latex matras

Lates is een rekbaar en zeer veerkrachtig materiaal. Dit zorgt voor een comfortabel zacht slaapoppervlak. De belangrijkste criteria voor het beste latex matras is de open celstructuur wat zorgt voor de goede klimaateigenschappen van het matras. Bent u op zoek naar het beste latex matras? Dan adviseren wij een Talalay latex matras. Dit matras ventileert optimaal en beschikt over hoogwaardige vocht- en temperatuurregulatie.

Het beste pocketvering matras

Een pocketvering matras bestaat uit staaldraad veren die individueel zijn verpakt in een zakje van textiel. De hoeveelheid pockets en de afdeklaag bepalen de mate van comfort van een pocketvering matras. Het beste pocketvering matras is een 1000 pocketvering matras. Dit matras heeft 1000 pocketveren per vierkante meter. Dit biedt een verbluffend comfort en zorgt ervoor dat het lichaam optimaal wordt ondersteund. Dit matras is voorzien van comfortzones zodat u zeker weet dat ieder lichaam de juiste steun ontvangt.

Matrassentest Consumentenbond 2023

Zoals ieder jaar heeft ook vorig jaar de consumentenbond onderzoek gedaan naar 'het beste matras van 2023'. Hierin hanteert de bond een testprogramma waarbij gekeken wordt naar onder andere ondersteuning, comfort, levensduur en duurzaamheid. Op deze pagina geeft de consumentenbond meer uitleg over hoe ze te werk gaan bij het testen. Gekeken wordt naar hoe goed de matrassen mensen met een verschillende lengte en gewicht ondersteunen als ze op de zij en rug liggen. Ook wordt er met een wals van 140 kilo 30.000 keer over de matrassen heen gerold. Dit zou gelijk staan aan zo’n 8 tot 10 jaar slapen op het matras. In percentages vertaalt het zich naar de volgende eenheden:

  • Ondersteuning: 40%
  • Comfort: 35%
  • Levensduur en duurzaamheid: 25%

Deze eigenschappen zijn onderling weer als volgt onderverdeeld:

  • Ondersteuning: ondersteuning rugslapers, ondersteuning zijslapers en ondersteuning buikslapers
  • Comfort: drukverdeling en vochtdoorlatendheid
  • Levensduur en duurzaamheid: levensduur, milieubelasting, recyclebaarheid en wasbaarheid
Zijligging slaaphouding

Uitslag Consumentenbond

Beste koop: Ikea Åkrehamn

Het Ikea Åkrehamn matras is gekroond tot de 'Beste koop'. Het Åkrehamn matras is een 5-zones traagschuim/koudschuim matras in hardheid middelhard. Dit matras is te koop via de webshop van de Ikea en kost €199,- (90x200 centimeter). De reden waarom dit matras zo goed uit de test is gekomen is te danken aan het feit dat het goedkoop is. Dit weegt op tegen de middelmatig ondersteuning score van het matras. De ondersteuning voor rugslapers wordt beoordeeld met een 6,7, de ondersteuning voor zijslapers een 6,7 en de ondersteuning voor buikslapers ook met een 6,7. Qua comfort scoort het matras goed met een 7,6 en ook op het vlak levensduur en duurzaamheid scoort het matras hoog met een 7,9. Het totale cijfer van het Ikea Åkrehamn matras is een 7,3.

Best getest: Matt Sleeps Matt matras

Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2023 het Matt Sleeps Matt matras gekroond tot 'Beste uit de test'. Het Matt matras is een 7-zones traagschuim/koudschuim matras met een aanpasbare hardheid. Dit matras is te koop via de webshop van Mattsleeps en kost €520,- (90x200 centimeter). Het Matt Sleeps Matt matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Matt matras goed voor rug- en zijslapers maar middelmatig voor buikslapers. De ondersteuning voor zijslapers wordt beoordeeld met een 7,6, de ondersteuning voor rugslapers met een 8,5 en de ondersteuning voor buikslapers met een 6,3. Op het onderdeel comfort wordt het Matt Sleeps Matt matras goed beoordeeld met een 7,7. Het matras krijgt een 7,6 voor de levensduur en duurzaamheid.

Beste matras 2023

Kanttekeningen test consumentenbond

De consumentenbond hanteert haar eigen spelregels als het gaat om het testen van de matrassen. Er wordt gebruik gemaakt van een klein panel dat de matrassen test, waarbij geen aandacht wordt besteedt aan de individuele kenmerken van de leden, afgezien van gewicht. Er wordt niet gelet op lichamelijke klachten, nachtelijke transpiratie en gevoeligheid voor temperatuurschommelingen. De menselijke maat ontbreekt, en dat terwijl die juist ontzettend belangrijk is bij het uitkiezen van het beste matras; dit is immers voor iedereen anders.

Een opvallende kanttekening kan worden geplaatst bij de scoring op ‘vochtdoorlatendheid’. De score van de vochtdoorlatendheid telt voor 5% mee in het eindcijfer van het matras. Echter is de vochtregulatie van een matras uiterst belangrijk. Hoogwaardige vochtregulatie waarborgt een lange levensduur voor het matras. Dit voorkomt namelijk dat vocht zich ophoopt in het matras. Wanneer het matras beschikt over goede vochtregulatie wordt schimmelvorming voorkomen. Daarnaast wordt voorkomen dat het matras vochtig en warm aanvoelt. De vochtdoorlatendheid is dus een belangrijke onderdeel van het matras en telt onvoldoende mee bij de matras scores van de Consumentenbond.

bed

Conclusie

Het is vrij gemakkelijk een gemiddeld ‘best matras’ aan te wijzen, zeker als deze €199,- kost. Makkelijk is het dan om dit matras aan te schaffen en er verder niet al te veel over na te denken. Toch drukken we u op het hart om u goed te laten informeren als u denkt over de aanschaf van een nieuw matras. Houdt rekening met uw persoonlijke kenmerken en voorkeuren. Laat u niet teveel (mis)leiden door de verschillende testen die in omloop zijn.

Onderwijs uzelf in de verschillende soorten matrassen die verkrijgbaar zijn, en schroom niet om alle verschillende typen matrassen uitgebreid uit te testen. Het is een aankoop die gauw tien jaar meegaat. Probeer daarom ook niet té veel op de kosten te letten.

Duurder is niet altijd beter, maar goedkoper ook zeker niet. Benieuwd wat voor u een écht goed matras is? Kom dan binnenkort eens proefliggen op onze matrassen in de showroom in Heerenveen.

Veelgestelde vragen matrassen

Hieronder behandelen we de veelgestelde vragen over matrassen.

Wanneer moet ik mijn matras vervangen?

Gemiddeld genomen gaat een matras ongeveer 10 jaar mee. De levensduur van uw matras is echter afhankelijk van de kwaliteit van het kernmateriaal. Daarnaast beïnvloed postuur, gewicht en de mate van transpiratie van de gebruiker voor een groot deel de levensduur van het matras. Of uw matras toe is aan vervanging kan u beoordelen aan de hand van een aantal punten. Vertoont uw matras kuilvorming, heeft uw matras een onaangename geur en/of schimmelvorming. Dan is het zeker aan te raden om uw matras te vervangen. Meer informatie over ‘wanneer uw matras vervangen?’ vindt u op onze pagina.

Welke maat matras heb ik nodig?

Welke maat matras u nodig heeft is afhankelijk van uw postuur. Voor de lengte maat van een matras adviseren wij om de 20 cm regel te hanteren. Tel 20 cm op bij uw lichaamslengte om tot de minimale lengtemaat voor uw matras te komen. Bent u 185 lang? Dan komt u dus als minimale lengtemaat op 205 cm. De lengtemaat van 210 cm sluit hierbij aan, aangezien 205 cm lange matrassen niet voorkomen.

Voor de breedtemaat kan u ook uw postuur als uitgangspunt nemen. Mensen met brede schouder liggen graag ook op een breder matras. Daarnaast is uw persoonlijke voorkeur van belang. Als u graag een extra groot ligoppervlak heeft kan u kiezen voor een matras van 200 cm bij 200 cm.

Is het een goed idee om je matras online te kopen?

Online een matras kopen is een eenvoudige manier om een matras in huis te halen. Daarnaast kunt u online uitgebreid zoeken voordat u over gaat tot aankoop. Echter zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het online bestellen van een matras. Wanneer u online een matras koopt weet u niet hoe het matras ligt. U kunt uren lezen over hoe comfortabel een matras ligt maar uiteindelijk kan u alleen zelf bepalen of een matras voor u ook lekker ligt. Daarom adviseren wij om altijd te gaan proefliggen voordat u een matras koopt. Op deze manier kunt u bepalen wat u zelf lekker vindt liggen.

Wat is het beste kindermatras?

Het beste kindermatras is gemaakt van ademend materiaal. De twee beste materiaalopties voor een kindermatras zijn koudschuim en 100% natuurlijk Talalay® latex. Matras Factory biedt een hoogwaardig koudschuim kindermatras ‘Iowa’ en het geweldige Pantera koudschuim kindermatras 'Pada'. Beide kindermatrassen zijn gemaakt van hoogwaardig ademend materiaal.

Wat is het beste babymatras?

Het beste babymatras is gemaakt van hoogwaardig ademend materiaal. Matras Factory biedt de beste babymatrassen gemaakt van hoogwaardig koudschuim. Onze babymatrasjes zijn gemaakt van ventilerend materiaal en zijn beschikbaar in rechthoekige-, ovale- en ovale vorm met schuine zijde.

Matras kopen? Ontdek de beste matrassen van MatrasFactory

Bij MatrasFactory verkopen wij veel verschillende matrassen, waaronder koudschuim matrassen, traagschuim matrassen, latex matrassen en pocketvering matrassen. Ook verkopen wij matrassen op maat, die wij zelf produceren in onze fabriek in Heerenveen. Ben jij net als onze andere klanten op zoek naar een kwalitatief matras, waar jij jaren mee vooruit kan? Klik dan snel op de button hieronder en ontdek onze beste matrassen.

Search engine powered by ElasticSuite