Het beste matras van 2021

Slaap eerste levensbehoefte

Een veelgestelde vraag: wat is nou het beste matras? En welk matras wordt door de Consumentenbond als beste matras van 2021 en 2020 gezien? De Consumentenbond geeft op haar eigen website aan dat het Emma O2 matras als beste uit de test komt en dat het Meradiso (Lidl) 7-zones koudschuimmatras (Hardheid 2) de beste koop is (mei 2020 met laatste testresultaten van december 2020). Op deze pagina leest u wat wij van deze uitslag vinden en wat wij zelf het beste matras vinden.

Deze pagina is voor het laatst op 15 februari geüpdatet.

De levensduur van een matras is gemiddeld 8 tot 10 jaar. Als u toe bent aan een nieuw matras, is het verstandig om u te verdiepen in wat de markt te bieden heeft. Matras Factory beschouwt slaap, naast gezonde voeding en huisvesting, als een eerste levensbehoefte.

Dit klinkt misschien wat overdreven, maar als je bedenkt dat we ongeveer een derde van ons leven in bed door brengen, verdient een goede nacht slaap iets meer waardering. Goed slapen begint bij een goed matras kopen. Maar dan rijst de vraag: wat is een goed matras? Sterker nog, wat is het beste matras?

Beste matras volgens ons: Pantera® koudschuim, Talalay latex® en 100% natuurlijk


Wat is het beste matras van 2021?

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het beste matras van 2021 bestaat niet. Evenmin als die van 2020, 2019, 2018 of 2017, et cetera. Uiteraard zijn er goede matrassen, en zelfs ontzettend goede matrassen, maar het ‘beste matras’ is een subjectief begrip. Wat een goed matras is, wordt bepaald door persoonlijke factoren zoals uw voorkeur, postuur, gewicht en lengte. Wat voor de één lekker ligt, kan de ander juist weer helemaal niets vinden.

Nu snappen wij ook dat u vrij weinig heeft aan de boodschap dat een goed matras afhankelijk is van wat u er zelf van vindt. Dat is hetzelfde als vragen aan uw collega of de koffie lekker is, en uw collega reageert met ‘geen idee, dat zal je echt zelf moeten proeven.’

Er zijn voldoende matrassen aan te wijzen die door de meerderheid van de slapers als prettig wordt ervaren. Om uitsluitsel te bieden over wat een goed matras is en wat niet, wordt er ieder jaar onderzoek gedaan naar het beste matras.

Verschillende instanties doen hier onderzoek naar, maar het meest opvallende en die met het grootste bereik is de test van de Consumentenbond. Opvallend, omdat de meningen in de matrassenwereld over de uitkomsten van deze test nogal uiteenlopen. Over het algemeen zijn slaapexperts het niet eens met de uitkomst van de test en de manier waarop er getest wordt.

Matrassentest Consumentenbond 2021

Zoals ieder jaar heeft ook dit jaar de consumentenbond onderzoek gedaan naar ‘het beste matras van 2021’. Hierin hanteert de bond een vast testprogramma waarbij wordt gekeken naar onder andere lichaamsondersteuning, hardheid, ventilatie en levensduur.

Er wordt getest onder alle matrassen die in Nederland verkrijgbaar zijn. Gekeken wordt naar hoe goed de matrassen mensen met een verschillende lengte en gewicht ondersteunen als ze op de zij en rug liggen. Ook wordt er met een wals van 140 kilo 30.000 keer over de matrassen heen gerold. Dit zou gelijk staan aan zo’n 8 tot 10 jaar slapen op de matras. In percentages vertaalt het zich naar de volgende eenheden:

  • Lichaamsondersteuning: 40%Zijligging slaaphouding
  • Levensduur: 30%
  • Ligeigenschappen: 25%
  • Vochtdoorlatendheid: 5% 

Hier kunnen we gelijk een kanttekening plaatsen bij het verdelen van de eenheden. Zo wordt er evenredig getest of een matras goed ondersteund voor zowel zijslapers als rugslapers, terwijl de praktijk bewijst dat een slaper meestal óf op de zij slaapt, of op de rug.

Overige belangrijke specificaties zijn: een wasbare tijk (handig voor slapers die kampen met allergieën), de hardheid van de matras en de isolerende kwaliteiten van de matras en natuurlijk de prijs.

Beste matras 2021

Uitslag Consumentenbond: Lidl matras beste koop en Emma O2 matras best getest?

Op nummer één voor ‘Beste uit de test’ van de Consumentenbond komt de matras ‘Meradiso’, een 7-zones koudschuim matras in hardheid 3. Dit matras is te koop via de webshop van de Lidl en kost €100,- (90x200 centimeter). De reden waarom dit matras zo goed uit de test is gekomen is te danken aan het feit dat het erg goedkoop is. Dit strijkt de rest van de kwaliteiten van de matras wat recht, die gerust middelmatig genoemd mogen worden. De matras zou niet misstaan in een hotel of hostel, waar een slaper er één of enkele dagen gebruik van maakt.

Hier bedoelen we mee dat dit matras uitstekend geschikt is voor de gemiddelde mens. Het is goedkoop, ondersteunt prima en heeft een wat langere levensduur.

Of het voor u persoonlijk het beste matras is, en daarmee de beste koop valt te betwijfelen. De matras scoort op de onderdelen ondersteuning gemiddeld. De ondersteuning voor rugslapers wordt beoordeeld met een 8, de ondersteuning voor zijslapers een 5,9 en de vondersteuning voor buikslapers een 7. Het matras scoort laag op de ligeigenschappen. De minimale dikte scoort een 6,8, veerkracht een 7,3 en drukverdeling een 5,5. Het totale cijfer van het Meradiso Lidl matras is een 7,2. 

Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2021 het Emma O2 matras gekroont tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld. De ondersteuing voor zijslapers wordt beoordeeld met een 6,2, de ondersteuning voor rugslapers met een 7 en de ondersteuning voor buikslapers met een 6,1. Op het onderdeel "ligeingenschappen" wordt het Emma O2 matras boven gemiddeld beoordeeld. Het matras krijgt een 8,5 op minimale dikte, een 8,6 op drukverdeling en een 8,4 op veerkracht.

Het beste traagschuim matras

Naast het beste matras van 2021 hebben wij als matrassenexpert ook gekeken naar het beste traagschuim matras. Hiervoor hebben we gekeken waar een goed traagschuim matras aan moet voldoen. Uiteindelijk zijn de M Line matrassen tot beste matras bekroond in de categorie traagschuim.

Het beste koudschuim matras

Onze slaapexperts hebben ook vast gesteld wat het beste koudschuim matras is. Het Pantera® koudschuim matras is verkozen tot het beste matras in de categorie koudschuim. Dit matras behoort tot het topsegmenten en combineert uitstekende ondersteuning met geweldig comfort.

Het beste latex matras

Bent u benieuwd naar het beste latex matras van 2021? Kies dan voor een hoogwaardig Talalay latex matras. Dit type latex matras heeft een open celstructuur wat ten goede komt aan de klimaateigenschappen van het matras. Het matras ventileert optimaal en beschikt over hoogwaardige vocht- en temperatuurregulatie. 

Het beste pocketvering matras

Bent u op zoek naar het beste pocketvering matras? Kiest u dan voor een pocketvering matras met het hoogst aantal pocketveren per vierkante meter, 1000-pockets op precies te zijn. Pocketvering matras met dit hoog aantal pockets bieden een verbluffend comfort en zorgen ervoor dat het lichaam optimaal wordt ondersteund. Wanneer het matras is voorzien van comfortzones weet u zeker dat ieder lichaamsdeel de juiste steun ontvangt.

Kanttekeningen

De consumentenbond hanteert haar eigen spelregels als het gaat om het testen van de matrassen. Er wordt gebruik gemaakt van een klein panel dat de matrassen test, waarbij geen aandacht wordt besteedt aan de individuele kenmerken van de leden, afgezien van gewicht. Er wordt niet gelet op lichamelijke klachten, nachtelijke transpiratie en gevoeligheid voor temperatuurschommelingen. De menselijke maat ontbreekt, en dat terwijl die juist ontzettend belangrijk is bij het uitkiezen van het beste matras; dit is immers voor iedereen anders.

bed

Een opvallende kanttekening kan worden geplaatst bij de scoring op ‘vochtdoorlatendheid’. De score van de vochtdoorlatendheid telt voor 5% mee in het eindcijfer van het matras. Echter is de vochtregulatie van een matras uiterst belangrijk. Hoogwaardige vochtregulatie waarborgt een lange levensduur voor het matras. Dit voorkomt namelijk dat vocht zich ophoopt in het matras. Wanneer het matras beschikt over goede vochtregulatie wordt schimmelvorming voorkomen. Daarnaast wordt voorkomen dat het matras vochtig en warm aanvoelt. De vochtdoorlatendheid is dus een belangrijke onderdeel van het matras en telt onvoldoende mij bij de matrasscores van de Consumentenbond.

Conclusie

Het is vrij gemakkelijk een gemiddeld ‘best matras’ aan te wijzen, zeker als deze €100,- kost. Makkelijk is het dan om dit matras aan te schaffen en er verder niet al te veel over na te denken. Toch drukken we u op het hart om zich goed te laten informeren als u denkt over de aanschaf van een nieuw matras. Houdt rekening met uw persoonlijke kenmerken en voorkeuren. Laat u niet teveel (mis)leiden door de verschillende testen die in omloop zijn.

Onderwijs uzelf in de verschillende soorten matrassen die verkrijgbaar zijn, en schroom niet om alle verschillende typen matrassen uitgebreid uit te testen. Het is een aankoop die gauw tien jaar meegaat. Probeer daarom ook niet té veel op de kosten te letten.

Duurder is niet beter, maar goedkoper ook zeker niet. Benieuwd wat voor u een écht goed matras is? Kom dan binnenkort eens proefliggen op onze matrassen in de showroom in Heerenveen.