Wat betekenen SG en HR bij matrassen?

Waar staat SG-waarde voor?

De SG-waarde is een afkorting en staat voor soortelijk gewicht. De SG-waarde bij matrassen wordt gebruikt om aan te geven hoeveel kilo schuim er per kubieke meter gebruikt is. Deze SG-waarde wordt vaak vermeld bij polyether, latex en traagschuim matrassen. De SG-waarden beginnen bij een lage SG-waarde van SG20 tot een hoge SG-waarde van SG60.

Wat betekent het?

Bij een lage SG-waarde is er minder schuim per kubieke meter gebruikt. Dit betekent dat er minder materiaal en meer lucht in het matras verwerkt is. Hierdoor biedt het matras minder comfort en veerkracht en is de kans op kuilvorming aanzienlijk groter. Omdat er veel lucht verwerkt is in matrassen met een lage SG-waarde zijn deze vaak licht van gewicht. Een hoge SG-waarde is juist het tegenovergestelde van een lage SG-waarde: er is meer materiaal en minder lucht in het matras verwerkt. De kwaliteit is hierdoor een stuk hoger. Omdat er veel materiaal verwerkt is in matrassen met een hoge SG-waarden zijn deze vaak zwaarder.

Verschil SG20 en SG60 matras

Misverstanden bij SG en HR

Mensen denken vaak dat de SG-waarde iets zegt over de hardheid van het matras. Maar dit is niet het geval. Het zegt namelijk alleen iets over de kwaliteit van het schuim, zoals hierboven beschreven. De SG-waarde wordt gebruikt bij polyether, latex en traagschuim matrassen. Bij koudschuim matrassen wordt een uitzondering gemaakt en wordt de term HR-waarde gebruikt. Koudschuim matrassen worden ook wel HR-matrassen genoemd. Dit staat voor High Resilience en betekent ‘hoge veerkracht’. Hier ontleent de HR-waarde zijn naam aan. De HR-waarde werkt volgens hetzelfde principe als de SG-waarde. De HR-waarde geeft ook het soortelijk gewicht aan: de hoeveelheid kilo koudschuim per kubieke meter.

Verschil HR20 en HR60 matras

WIJ MAKEN UW NACHTEN!

Search engine powered by ElasticSuite