Zijn goedkope matrassen minder dan dure matrassen?

De Consumentenbond heeft getest of goedkope matrassen minder goed liggen dan dure matrassen. Hieronder kunt u de uitkomsten lezen van deze matrassen test van de Consumentenbond. Tevens geven we advies en tips welke matrassen wij aanraden wanneer u echt op zoek bent naar een goedkoop maar goed matras.

Inhoudsopgave

Ons advies voor een goedkoop matras

Niet iedereen heeft hetzelfde te besteden voor een goed matras. Mocht u een wat minder ruim budget voor een matras hebben, dan raden we onderstaande koudschuimmatrassen uit ons assortiment aan. Dit zijn kwalitatief echt goede matrassen, met een gunstig prijskaartje en toch ook een lange levensduur.

Proefslapers van Consumentenbond voelen geen verschil

De een zweert bij een matras van €2000 euro en de ander geeft er niet meer dan €200 euro aan uit en slaapt dan ook lekker op het matras. Ligt een duur matras beter dan een goedkope matras? De Consumentenbond vroeg het twaalf testslapers. Hieruit bleek dat de proefslapers niet lekkerder lagen op duur matras of minder lekker lagen op een goedkoop matras.

Prijsverschil diverse soorten matrassen

Het enorme prijsverschil tussen matrassen zit deels in de soort. Een matras met pocketvering is duurder dan een matras van polyether (polyether is een goedkope schuimsoort). Maar ook binnen een soort zijn de prijsverschillen groot. Volgens fabrikanten en beddenwinkels komt dit vooral door de gebruikte materialen.

Bij een pocketvering matras gaat het onder meer om het aantal en de dikte van de veren en of het matras stevigheidszones heeft. Een Talalay Latex matras bestaat uit synthetisch en/of natuurlijk rubber. En natuurlijke rubber is prijzig als grondstofmateriaal, maar ook erg geschikt als grondstofmateriaal voor matrassen. Talalay® Latex matrassen worden door veel consumenten beschouwt als het dat er op dit moment verkrijgbaar is, maar is dus wel prijzig doordat het materiaal dat erin verwerkt zit nou eenmaal prijzig is. Meer weten over de beste matrassen van dit moment? Klik dan ook even op het linkje en ontdek onze favorieten, de favorieten van concumenten als de matrassen die het beste uit de test komen bij de Consumentenbond. 

Ook de matrashoes kent veel verschillende varianten: de kwaliteit van de stof en de vulling, wel of niet behandeld tegen huisstofmijt, wel of niet afritsbaar, et cetera.

Leen Bakker, een verkoper van goedkope matrassen, geeft een heel andere verklaring. 'In de prijsstelling van merkmatrassen zitten aanzienlijke reclame- en servicekosten. De marge voor winkels is redelijk tot zeer hoog. Goedkope matrassen, vaak van gelijkwaardige kwaliteit, worden meestal verkocht door discounters of woonwarenhuizen, die lagere marges hanteren vanwege omzetvolumes en het ontbreken van bezorgkosten', aldus Leen Bakker.

Matrassen van € 200,- of matrassen van € 1600,-?

Uiteenlopende verklaringen dus voor de prijsverschillen. Uiteindelijk gaat het erom welke matras de beste ondersteuning geeft en het lekkerst ligt. En of dit iets met de prijs van doen heeft. Tijd dus voor een matrassen experiment. De Consumentenbond boekte twee eenpersoonskamers in een Schevenings hotel en hebben 12 proefslapers uitgenodigd die verschillen in gewicht en lengte, zowel rug- als zijslapers, en kouwelijke en warmbloedige types.

In de ene kamer legden ze een matras van Wehkamp.nl, de Luxe comfort 508712. In de andere hotelkamer is een matras van Auping gelegd, de Vivo Pocket. Beide matrassen zijn pocketvering matrassen, medium hard, Bij eerdere testen in het laboratorium van de Consumentenbond scoorden deze matrassen op veel aspecten gelijk. Als Test-oordeel heeft de Wehkamp een 7.9 en de (harde) variant van Auping een 7.8. De matrassen zijn qua prijs niet echt vergelijkbaar: de Wehkamp kost €200 en de Auping kost het achtvoudige: €1600.

De proefslapers, waaronder vijf stellen, sliepen op elke matras 1 nacht. Uiteraard wisten de proefslapers niet om welke matrassen het ging. Ook mochten ze niet met elkaar over hun ervaringen praten.

Goedkope matrassen versus dure matrassen

Het was even wennen voor de testslapers. Omdat het hartje zomer was, liep de temperatuur in de hotelkamers hoog op. Ook de meeuwen hielden sommigen uit de slaap. Verder was het matras voor menigeen een oorzaak van de matige nachtrust. Het matras bewoog te veel, was te stug, of te hard, gaf te weinig steun of leidde tot veel transpiratie. Gelukkig werd er ook goed geslapen. Omdat het matras ondanks de hitte koel aanvoelde. Of omdat hij 'stevig' maar toch lekker zacht was.

Wie denkt dat alle testslapers op het dure matras goed slapen en op de goedkope matrassen slecht, heeft het mis. De meningen waren sterk verdeeld. Zes personen hadden voorkeur voor de Auping matras en de andere helft prefereerde het matras van de Wehkamp. "Dit is echt mijn matras" werd over de ene gezegd, "direct aanschaffen!" over het andere matras. Maar ook "Dit matras wil ik nog niet eens cadeau hebben!"

Opvallend is dat zowel het matras van de Wehkamp als het matras van Auping werd geprezen omdat hij stevig en koel aanvoelt. Van beide matrassen werd ook gezegd dat het prettig was dat ze in het begin iets veren. Dit bevestigt de constatering van het laboratorium: het wordt als comfortabel ervaren wanneer een matras in het begin zacht aanvoelt en daarna steviger. Ook de redenen om het matras niet comfortabel te vinden, komen overeen bij de twee matrassen: veel transpireren, te zacht, of juist te stug, doorzakken in het midden.

dure matrassen beter?

Matras is persoonlijk

Kortom, uit de ervaringen van de 12 testslapers is geen algemene conclusie te trekken. Behalve dat een matras kiezen iets heel persoonlijks is. En dat is ook iets wat wij bij Matras Factory vinden. Ligcomfort is echt persoonlijk: wat de een heerlijk zacht vindt liggen, kan voor een ander vreselijk aanvoelen.

Proefliggen

Wat u als een comfortabel matras ervaart, is dus erg persoonlijk. Het is helaas niet voor iedereen weggelegd om te proefliggen in het luxe hotel op kosten van de Consumentenbond. Gelukkig kunt u bij Matras Factory ook gewoon proefliggen. Dus mocht u twijfelen over welk matras u wilt, of de verschillende soorten matrassen zelf willen ervaren, kom dan gerust langs in onze showroom in Heerenveen, hier hebben we alle matrassen liggen. Goed om te weten is dat we ook een blog hebben gemaakt over de beste boxsprings en dat we vanaf hier linken naar onze boxspringsets. Dus mocht je interesse hebben, dan raden we het zeker aan om even door te klikken. 

Tips bij proefliggen op matrassen

Wees bij voorkeur goed uitgerust wanneer u gaat proefliggen, zo kunt u het beste beoordelen wat comfortabel ligt. Trek uw jas uit bij het proefliggen op een matras en neem verschillende slaaphoudingen aan. Voel hoe het draaien gaat en vraag uw partner of onze matras-expert of uw ruggengraat recht is. Neemt u alle tijd.

Mocht u uw matras eenmaal in huis liggen, dan kunt u bij Matras Factory tot 100 dagen proefslapen. Mocht uw matras ondanks alle zorg niet goed bevallen, kunt u de kern om laten ruilen zodat u wel het comfort krijgt wat u wenst.

WIJ MAKEN UW NACHTEN!

Search engine powered by ElasticSuite