De geschiedenis van het matras

Gras en bladeren

Al rond 11000 jaar voor Christus, in de neolithische periode, waren mensen al bewust bezig met de ondergrond waar zij op slapen. Zo ontstonden de eerste primitieve matrassen, gemaakt van verschillende grassoorten en bladeren. Neanderthalers gebruikten ook bepaalde bloemen en kruiden bij hun slaapplaats, om ongedierte tegen te gaan. In Perzië werden geitenhuiden gevuld met water, dit waren misschien al de eerste waterbedden?

Het eerste bed

In Egypte ontstond het eerste bed, rond 3000 jaar voor Christus. Daar werd het matras voor het eerst omhoog geplaatst vanaf de grond. Dit had verschillende voordelen, zoals minder last van ongedierte en tocht. Snel daarna gingen andere landen ook gebruik maken van de eerste bed ledikanten. De Egyptenaren kwamen dus met de eerste bedden, maar wat voor matrassen hadden zij? Kussens werden met palmtakken gevuld en op die manier hadden zij een zacht matras.

Gevulde zakken en doeken

Rond 200 na Christus werden matrassen gemaakt van grote zakken. Deze werden gevuld met riet, wol of hooi. De rijken kregen zelfs een vulling van veren of water. In de 15e eeuw, tijdens de renaissance tijd, werden matrassen niet meer gemaakt van grote zakken maar was de buitenkant van doek. Soms werd er zelf gebruik gemaakt van fluweel, zijde of brokaat. De vulling bestond uit erwtenschillen, hooi of veren.

Natuurlijke vullingen

In de 18e eeuw ging de vulling van matrassen veranderen. Vanaf nu werd er vooral gebruik gemaakt van katoen of wol. Vanaf midden 18e eeuw beginnen de matrassen steeds meer op de onze huidige matrassen te lijken. De matrassen kregen randen en een bepaalde vorm. Verder werden er vooral natuurlijke vullingen gebruikt, zoals kokosvezel, katoen, wol of paardenhaar. Voor het eerst kwamen er hoezen om de matrassen heen van katoen of linnen.

Veringen

Rond 1850 werden de eerste gietijzeren springbedden uitgevonden, dit is uitgegroeid tot een spiraalveer in bedden. De eerste binnenvering werd toegepast eind 19e eeuw. Zo kwam er een einde aan de klonterige vulling. De binnenveringsmatrassen zijn de belangrijkste systemen in 1930. De veringen werden beter verdeeld in het matras en de vering zelf werd verbeterd en tijk-lagen werden toegepast. Hier ontstonden de eerste boxsprings.Synthetische vullingen

In de jaren ’40 werden futonbedden geïntroduceerd in Noord-Amerika. Een futon is een platte matras met een stoffen buitenkant die gevuld is met katoen, wol of synthetische tussenvulling. Men begon met het maken van synthetische vullingen. Dit zorgde voor een langere levensduur van matrassen.

Latexmatrassen

In 1926 werd de technologie voor de productie van gevulkaniseerde rubber latexschuim uitgevonden. Deze latexmatrassen werden eerst alleen verkocht aan de Britse Royal Family. De eerste matrassen en kussens van schuimrubber kwamen in 1950 op de markt.

Watermatrassen en verstelbare lattebodems

De watermatrassen kwamen weer terug in 1960. Dit was eigenlijk niet te vergelijken met de geitenhuiden gevuld met water uit Perzië 11000 jaar voor Christus. De moderne waterbedden werd massaal toegepast. In deze periode verschenen ook de eerste verstelbare bedbodems.

Traagschuim, koudschuim en luchtbedden. 

In 1970 ontwikkelde Nasa een nieuw soort schuim, nu ook wel bekend als memory foam of traagschuim. Dit traagschuim kwam pas op de consumentenmarkt in de jaren ’90. Eind jaren ‘80 werden er voor het eerst matrassen geproduceerd met koudschuim en de luchtbedden werden geïntroduceerd. Vooral in de jaren’90 was men erg gesteld op luxueus slapen, queensize matrassen werden een populaire keuze voor mensen. Deze matrassen zijn 1,60 meter breed.

Nieuwe technieken

In 2000 werden matrassen uitgevonden die niet omgekeerd hoeven te worden. Dit is een van de recentste ontwikkelingen op het gebied van matrassen. Tegenwoordig wordt deze techniek bij bijna alle matrassen toegepast.

Nu bestaan matrassen vaak uit een combinatie van verschillende materialen. Pocketvering is nu een veelgebruikte kern van matrassen. De matrassen bestaan vaak ook uit verschillende ingebouwde comfortzones. Bij matrassen gaat het niet alleen om comfort tijdens het slapen, maar ook om je gezondheid. Het matras blijft zich in de toekomst door ontwikkelen met nieuwe technieken en designs.

Keuze

De keuze is reuze tegenwoordig: koudschuim matrassen, traagschuim matrassen, pocketvering matrassen en latex matrassen. Gelukkig kunnen wij u helpen bij de keuze van een goed matras voor u. Dit kan door de matraskeuzetest te doen op onze website, of kom langs in onze showroom waar onze adviseur altijd voor u klaar staat.

WIJ MAKEN UW NACHTEN!