De invloed van wintertijd

Het is bijna zover: de wintertijd gaat in. In de nacht van 28 op 29 oktober 2017 wordt om 03:00 uur de klok verzet. Sommig mensen hebben last van slapeloosheid, sombere gevoelens en vermoeidheid als de klok een uur terug gezet wordt. Hoe komt dit en wat voor invloed heeft de wintertijd op ons?

Klok verzetten - Strip van Dirk Jan over de wintertijd

Verstoring bioritme

Onze interne klok is het bioritme, dit wordt ook het slaap-waakritme genoemd. Melatonine wordt opgewekt wanneer het donker wordt en zorgt ervoor dat we in slaap kunnen vallen, dit is ons slaaphormoon. Tijdens de wintertijd ga je meestal de deur uit als het nog donker is en kom je aan het eind van de dag ook weer in het donker thuis. De dagen zijn kort en de nachten zijn lang. Doordat ons slaaphormoon melatonine beïnvloed wordt door de hoeveelheid licht, wordt ons bioritme verstoort tijdens de wintertijd.

Gevolgen wintertijd

  • De eerste dag wanneer de wintertijd is ingegaan zijn de mensen soms in de war met de tijd. Ging de klok nou een uur vooruit of achteruit bij de wintertijd? Als ze er achter zijn gekomen dat de klok terug gezet wordt, moeten mensen niet vergeten hun klokken en horloges gelijk te zetten. Kortom, het is nog een hele uitdaging om na het ingaan van de wintertijd op de afgesproken tijd bij afspraken te zijn.
  • Als je je bed uit moet wanneer het nog donker is, heb je moeite met opstaan en wakker worden. Het slaaphormoon melatonine is namelijk nog niet aangemaakt. Tegenwoordig hebben ze daar de 'wake-up-lights' voor bedacht. Dankzij het nagebootste zonnetje van je wekker, wordt melatonine eerder aangemaakt en ontwaak je gemakkelijker.
  • Omdat je bioritme verstoort raakt kan je ook eetproblemen krijgen. Je krijgt trek op verkeerde momenten of hebt 's avonds helemaal geen trek meer.
  • Je slaapritme wordt verstoord. Je bent 's ochtends vroeg wakker en krijgt in de middag last van dipjes.
  • Als het mooi weer is en het zonnetje schijnt zijn mensen beter gehumeurd. De donkere dagen tijdens de wintertijd hebben ook emotionele invloed. Mensen zijn vaker chagrijnig, hebben stemmingswisselingen, zijn sneller geprikkeld of hebben last van depressie en agressiviteit.

WIJ MAKEN UW NACHTEN!