Het gevaar van lenzen inhouden tijdens het slapen

Is het echt gevaarlijk om je contactlenzen in te houden tijdens het slapen?

Als je één van de miljoenen mensen wereldwijd bent die contactlenzen draagt is de kans vrij groot dat je wel eens in slaap valt terwijl de kleine plastieken cilinders nog op je oog zit. Misschien ben je in slaap gevallen tijdens een Netflix serie, of ben je te dronken geworden om te onthouden dat je ze uit moet doen. Meestal kan zo’n vergissinkje niet veel kwaad.

Behalve als het wel kwaad kan doen. Slapen met je contactlenzen nog in je ogen is een beetje roulette spelen met de gezondheid van je ogen. Dr. Mark Eltis, een optometrist (oogdokter) uit Ontario zegt dat hoewel veel mensen waarschijnlijk wakker worden, en niets merken, er altijd een klein aandeel mensen is die microbial keratitis ontwikkelen. Dit is een viezige en potentieel verblindende bacteriële infectie, die je in één nacht je ogen kan komen opeisen. Ieder jaar kampen alleen in Amerika al 30.000 mensen met deze aandoening. Wat dus te voorkomen valt door netjes iedere nacht de contactlenzen uit te doen.

Waarom is slapen met lenzen in precies zo slecht?

Hier zijn experts het niet direct over eens. Jarenlang waren doctoren het er over eens dat microbial keratitis zich ontwikkelde doordat er geen zuurstof meer bij de hoornvliezen kon komen. Alhoewel de eerste lenzen vrij hard waren, kwam er al redelijk snel een zachtere variant op de markt, zo rond de jaren ’70. Misschien wat contra-intuïtief, maar de zachtere lenzen zorgen er juist voor dat er minder zuurstof de hoornvliezen bereikt. Zonder zuurstof worden de ogen droog en gevoelig voor infecties.

Of zo werd in ieder geval gedacht. De zuurstof-theorie viel 15 jaar geleden beetje bij beetje uit elkaar. Toen werd de dag en nachtlens geïntroduceerd, die weldra verantwoordelijk was voor alle infecties.

Maar dag en nacht betekent toch dat je de lenzen constant in kunt houden?

Dat klopt in principe wel. Dag en nachtlenzen zijn zachte, van siliconen gemaakte lenzen, met een zeer hoog zuurstofgehalte. In de late jaren ’90 werd de dag en nachtlens aangeboden als een 24/7 lens, eentje die nooit uit hoefde. Doktoren schreven ze als een malle voor.

Toch kregen de dragers van dit soort lenzen net zo vaak de diagnose microbial keratitis als dragers die geen dag en nachtlenzen in hadden. Om deze reden was de oorzaak van keratitis nu weer volledig onbekend. Waar het voorheen werd toegeschreven aan de lage zuurstofgehalten bij de hoornvliezen, had men nu geen flauw idee waar de aandoening vandaan kwam.

Wat als je geen lenzenvloeistof meer hebt?

Dan heb je een probleem. Zorg er voor dat je altijd een extra set lenzenvloeistof bij je hebt. Is dit niet het geval, dan kun je net zo goed je lenzen weggooien. Want het is altijd beter om je lenzen ’s nachts weg te gooien dan ze in te houden.

Het schijnbaar logische alternatief, en eentje die veel gebruikt wordt, is de lenzen ’s nachts in een bal water doen. Bij gebrek aan beter. Maar, ook dit is geen haar beter dan de lenzen inhouden tijdens het slapen. Als je je lenzen in water bewaart kan dit weer andere bacteriële infecties tot gevolg hebben. Keratitis kan zich in slechts één nacht ontwikkeling, en kan een patiënt binnen afzienbare tijd blind maken.

Maar er bestaat ook zoiets als ‘nachtlenzen’

Dat klopt, maar nachtlenzen dienen dan ook weer een volledig ander doel. Nachtlenzen worden gedragen door mensen die niet heel slechte ogen hebben. De lenzen oefenen tijdens de nacht druk uit op de ogen, waardoor de gebruikers van zo’n lens overdag beter zicht hebben. Maar let op: zelfs dit type lens, dat veel zuurstof doorlaat, is gevoelig voor infecties. Al komt het minder vaak voor, blijft het een risico. Het zou zonde zijn dat je blind wordt door juist datgene dat je je zicht teruggeeft.

WIJ MAKEN UW NACHTEN!