Wat is het verschil tussen een polyether- en een koudschuim matras? Test

Polyether matras

Polyether is met haar vele toepassingen een van de meest bekende en toegepaste schuimsoorten. Zo wordt het materiaal gebruikt als vulling voor kussens, stoelen en bankstellen. En uiteraard zijn er dus ook de polyether matrassen. Het is de eerste generatie anti-allergene en synthetische matrassen die in de jaren ’60 zijn opmars maakte in Nederland. Polyether kwam toen, als opvolger van een veren matras, bekend te staan als veerkrachtig en duurzaam.

Eigenschappen polyether matrassen

Polyether beschikt van nature over een gesloten celstructuur. Dit betekent dat er weinig tot geen ruimte aanwezig is tussen de cellen waar het materiaal van is gemaakt. Je kunt het op deze manier gaan beschouwen als ‘massief’, al is het wel een erg meegaand materiaal. De gesloten celstructuur zorgt voor relatief snelle kuilvorming omdat de luchtbellen en de cellen kapot worden gedrukt op het moment dat deze herhaaldelijk belast worden.

Polyether matrassen bevinden zich in het lagere prijssegment. De matrassen zijn eigenlijk vooral geschikt als logeermatras. Natuurlijk kan polyether gerust gerbuikt worden om bijvoorbeeld de bank mee te bekleden of om zitkussens van te maken.

Voordelen en nadelen van polyether matrassen

Het lichaam heeft op bepaalde plekken ondersteuning nodig van een matras. Dit wordt het corrigerend vermogen van een matras genoemd, of het vermogen zich aan te passen aan het lichaam. Polyether heeft een beperkt corrigerend vermogen. Door de gesloten celstructuur heeft het materiaal moeite met het afvoeren van vocht, en kan het niet zo goed ademen waardoor het snel warm kan aanvoelen. Aan de keerzijde is polyether erg goedkoop en relatief comfortabel.

Koudschuim matrassen

KoudschuimKoudschuim is een graag geziene gast in de Nederlandse slaapkamer. En dat is ook helemaal niet zo gek als je bedenkt dat koudschuim matrassen een goed comfort bieden en prijstechnisch ook interessant zijn.

De kern van koudschuim is opgebouwd middels een opengewerkte celstructuur, waardoor er lege of loze ruimte aanwezig is tussen de cellen. U zou dit kunnen zien als een soort honingraat. Als koudschuim belast wordt, dan duwen de cellen niet óp elkaar, maar net langs elkaar heen. Dit draagt bij aan een langere levensduur en verminderde kuilvorming van koudschuim.


De veerkracht en daarmee het comfort van een koudschuimmatras wordt uitgedrukt in het begrip High Resilience, oftewel ‘HR’. Hoe hoger dit HR-getal is, hoe comfortabeler en duurzamer uw koudschuimmatras zal zijn. Omdat wij voor koudschuim onze eigen minimale kwaliteitsgrens hebben ingevoerd verkopen we enkel koudschuimmatrassen met een HR-waarde vanaf 44.

Bij Matras Factory kunt u koudschuim in drie varianten vinden: Soft, Medium, en Firm, variërend in hardheid. Benieuwd naar het topsegment binnen de koudschuim? Kijk dan eens naar ons aanbod van de hoogwaardige kwaliteit Pantera® koudschuim matrassen.

U lees hier meer over alle voordelen van koudschuim matrassen.

 

Koudschuim beter dan polyether?

Koudschuim is eigenlijk de opvolger van polyether. Dit schuim heeft een meer geopende celstructuur waardoor het vocht veel beter afgevoerd kan worden en het materiaal minder snel warm aanvoelt. Over het algemeen is koudschuim dus zeker beter te noemen dan polyether, maar het is afhankelijk van de toepassing van het materiaal, het budget en persoonlijke wensen welke het meest geschikt is.

Ons matrassen-programma hebben we zorgvuldig samengesteld. En omdat wij vinden dat polyether matrassen te weinig ligcomfort en duurzaamheid bieden, bieden we geen polyether matrassen aan.

Wilt u meer weten over koudschuim en polyether? Neem gerust contact met ons op.

Search engine powered by ElasticSuite